Dnes je Velikonoční pondělí. Říká se mu Červené

Dnes je Velikonoční pondělí. Říká se mu Červené
Foto plakát

V našich zemích je tento den zhruba od 14. století ve znamení tradiční pomlázky. Vyšlehání má přenést na dívky a ženy z proutků mládí, zdraví a krásu. Má je „pomladit“, odtud tedy název pomlázka. Jako odměnu za výprask dostávali muži barevné pentle na pomlázku, zdobená vejce a alkohol, chlapci třeba i sladkosti. V některých oblastech chlapci polévali děvčata vodou, jinde to bylo naopak. Mezi zvyky Velikonočního pondělí bylo i objímání stromů, což mělo člověku dodat sílu. Součástí tradic byl také bohatý oběd.

Velikonoční pondělí je někdy nazýváno také Červené pondělí. Tento název je odvozen od červené barvy kraslic, která symbolizuje Kristovu krev. Právě kraslice patří k hlavním symbolům tohoto dne. Všechny dívky si na Velikonoční pondělí chystají veselá vajíčka, která darují koledníkům. Je to poděkování za jejich návštěvu. Vejce jsou symbolem plodnosti, úrody a nového života. Barvení a zdobení vajíček patří k nejstarším tradicím, které jsou s Velikonocemi spojené. Tradiční vajíčka se zdobí voskem, lepí se slámou, dírkují se nebo se barví přírodními barvivy, jako jsou například slupky od cibule. Aby se vajíčka krásně leskla, pomazávala se klínkem špeku. Dnešní vajíčka se obarvují spíše práškovými barvami a polepují se jarními samolepkami. Alternativou jsou také čokoládová vajíčka.

Na pomlázku by se mělo chodit jenom do 12 hodin. Pak má dívka právo polít chlapce vodou, aby věděl, že přišel pozdě. V některých krajích je tento obyčej prováděn obráceně. Jsou to právě dívky, které jsou polévány vodou nebo házeny do potoka. Má to být výraz náklonnosti k dívce. Pokud bylo v rodině nějaké hospodářství a zvířectvo, polévalo se i ono. Dle pověry se i zvířata omladila a dodala se jim síla na celý rok.

Celé Velikonoční pondělí bylo vždy neseno ve jménu slávy a radosti. Byl to den plný veselí. Napomáhaly tomu i velmi hlasité dřevěné řehtačky, které s sebou chlapci nosili na pomlázku. Dávali tak o sobě vědět do velké dálky. Dnes jsou už bohužel řehtačky téměř zapomenutým nástrojem.

K Velikonočnímu pondělí patří také vybrané jídlo. Ozdobou snídaňového stolu by měl být tradiční mazanec, beránek nebo velikonoční jidáše. Pokud budete chtít obědvat dle lidových zvyklostí, pak si dopřejte jehněčí nebo králičí maso. Pro křesťany to je po delší době první pořádný oběd. Skončilo jim totiž období půstu, a tak si mohou dát maso. Zbytek denních jídel a pamlsků by měl být plný vajec, jarních bylinek a kopřiv. Večeřet můžete třeba vaječnou omeletu, vajíčkovou pomazánku nebo kopřivovou nádivku. (red)

Poslat nový komentář