Zámek Ptení jde opět k prodeji. Město má čtyři zájemce

Zámek Ptení jde opět k prodeji. Město má čtyři zájemce
Foto zámek
Další fotky: 
Zámek Ptení jde opět k prodeji. Město má čtyři zájemce

Nemovitá kulturní památka zámek Ptení včetně okolní dvanáctky pozemků patřících městu Prostějovu je opět k mání. Cena je 3.2 milionu korun. Památka je vedena v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Město nyní eviduje čtyři zájemce. Jedním z nich jsou již několik let  manželé, žijící ve Francii. Rádi by v zámku bydleli a otevřeli jej veřejnosti. 

Zámek je situován v centrální části obce Ptení, je čtyřkřídlý, jednopodlažní až dvou podlažní, částečně podsklepený a postavený původně v renesančním stylu.  Půdorysně sestává z pěti traktů, z nichž čtyři tvoří přibližně čtverec. Pátý trakt je volně přistaven z jižní strany. 

„V západní části se nacházely bytové jednotky, v jižní byl kromě bytových jednotek sklad civilní obrany. Východní trakt se využíval jako kinosál a nacházely se zde hospodářské místnosti,“ popsal novodobou historii 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil a doplnil, že v roce 1938 proběhla přestavba větší části vnitřních prostor zámku. V letech 1994-1998 provedlo město Prostějov výměnu střešní konstrukce, klempířských prvků a krytiny, došlo ke zpevnění a vyrovnání věnce obvodového zdiva a k opravě stávajících komínů. Správu objektu zámku dnes zajišťuje společnost Lesy města Prostějova, s.r.o.

„Zámek byl již několikrát nabízen k prodeji. Nabídka jeho převodu byla učiněna i obci Ptení, která ji ale neakceptovala. Důvodem byly nedostatečné finanční prostředky potřebné na rekonstrukci zámku a další provoz. V tomto roce byly pouze formou směny převedeny do vlastnictví obce Ptení (na základě jejího požadavku) některé pozemky v okolí zámku využívané jako veřejné komunikace a veřejná zeleň. O odkoupení objektu zámku nedávno projevilo interes několik zájemců. V současné době má Odbor správy a údržby majetku města Magistrátu města Prostějova v evidenci čtyři žádosti o odkup,“ uzavřel Pospíšil. (red)

Poslat nový komentář