Ztracené předměty pomůže najít projekt eztraty.cz

Ztracené předměty pomůže najít projekt eztraty.cz
Ilustrační foto www.mestohejnice.cz/cs/obcan/ztraty-a-nalezy

Usnadnit hledání ztracených cenností si dává za cíl nově vznikající webová databáze eztraty.cz. Zapojují se do ní i obce nebo nemocnice. O připojení uvažují i České dráhy.

Podle mluvčího společnosti eztraty.cz Ondřeje Šrámka je princip jednoduchý. Sdružit informace o všech ztracených i nalezených věcech na jednom místě. Klíčem pro úspěšné fungování je, aby se do databáze zapojilo co nejvíce měst, obcí nebo třeba dopravců. Zatím je součástí zhruba 30 velkých institucí. 

„Třeba motolská nemocnice, Dolní Břežany, liberecký a jablonecký dopravní podnik, městská část Vratislavice, městská část Ústí nad Labem, Most, Městská policie Mladá Boleslav – těch institucí vlastně pořád přibývá,“ řekl Šrámek. Svou roli podle něj může hrát i to, že zadávání a správa nálezů je zdarma. O zapojení do projektu uvažují i České dráhy.

Projekt eztraty.cz je pro účastníky zdarma, má však i placené služby. Kdo chce, může si koupit takzvanou vrátilku, což je štítek s číselným kódem, který může mít na klíčích, na kole a podobně. Kód je spárovaný s mailovou adresou majitele. Vrátilka by měla umožnit rychleji najít majitele ztraceného předmětu. Nebo ukradeného předmětu – to pokud věc například najde u někoho podezřelého policie. (Zdroj eztraty.cz)

Poslat nový komentář