Od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy uplynulo již 55 let

Od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy uplynulo již 55 let
ilustrační foto

Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy znamenala pro naši zemi největší šok od konce druhé světové války. Invaze si vyžádala 72 životů našich občanů. V neděli 25. srpna byli v ulicích Prostějova zastřeleni tři naši spoluobčané a dalších devět jich bylo zraněno. Do dějin Prostějova vešlo toto datum jako „krvavá neděle“.

Šlo o vojenský zásah pěti států, a sice SSSR, Bulharska, Maďarska, NDR a Polska. Stalo se tak v noci z 20. na 21. srpna 1968. Tato akce znamenala konec takzvaného Pražského jara. Ministr obrany, armádní generál Martin Dzúr, vydává rozkaz, aby armáda ani bezpečnostní složky nekladly okupačním silám odpor.

Československo obsadily jednotky v počtu 750 tisíc vojáků, 800 letadel a 6300 tanků. Masivní elektronické rušení signálů československých radarových stanovišť ze vzduchu i země započalo už 20. srpna v jedenáct hodin v noci. Jeho zvuky se projevily i na obrazovkách radarů západních zpravodajských služeb. Vzápětí na to, ještě před půlnocí, vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila československé hranice.

Do začátku listopadu 1968 opustily Československo armády PLR, NDR, MLR a BLR. Sovětská armáda po okupaci zůstala až do roku 1991, odhadovaný počet je 150 tisíc osob. (ber)

Poslat nový komentář