Zítra je Den české státnosti. O svátku sv. Václava leckde nenakoupíte

Zítra je Den české státnosti. O svátku sv. Václava leckde nenakoupíte
ilustrační foto kudyznudy.cz

Každý rok 28. září si připomínáme Den české státnosti neboli svátek sv. Václava, který byl v tento den zavražděn. Český kníže, patřící k rodu Přemyslovců, byl zabit roku 935 ve Staré Boleslavi na příkaz svého bratra Boleslava. Svatý Václav vládl v českých zemích po dobu asi deseti let. Byl oblíbený pro svoji zbožnost, spravedlivost a vzdělanost. Po smrti byl svatořečen a stal se patronem českého národa.

Ve Staré Boleslavi se při příležitosti státního svátku koná Národní svatováclavská pouť. Den předem jsou tam převezeny z Pražského hradu ostatky svatého Václava. V kostelech po celé zemi se rozezní zvony, které vybízí věřící ke společné modlitbě za český národ.

Den české státnosti se dostal na seznam státních svátků v roce 2000, do té doby se 28. září připomínalo jako památný den.

Den české státnosti se řadí k svátkům, během nichž musí zůstat zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních. Omezení otevírací doby 28. září se nevztahuje na obchody na vlakových a autobusových nádražích či letištích, obchody v nemocnicích a zdravotnických zařízeních, čerpací stanice, lékárny a velkoobchody. (ber)

Poslat nový komentář