Adamovým snem je fotit olympiádu

Adamovým snem je fotit olympiádu
Foto FB Adam Mráček
Další fotky: 
Adamovým snem je fotit olympiádu
Adamovým snem je fotit olympiádu

Osmnáctiletý Adam Mráček z Biskupic studuje Střední odbornou školu podnikání a obchodu v Prostějově. Mimo studia se věnuje také médiím, již několik let spolupracuje jako fotograf a kameraman s weby firetv.cz a esports.cz. Před časem se zúčastnil jako jeden z novinářů Mezinárodních halových závodů v požárním sportu v  Bělorusku. Mládence, pro kterého je oporou hlavně rodina, láká fotografování třeba na olympiádě. PvNovinky jej požádaly o krátký rozhovor.

Jak jsi se dostal k fotografování?

K focení jsem se dostal jako malý kluk skrz mého dědu, který také fotí. S postupem času mě začalo bavit i natáčet videa. Poslední dva roky se focení věnuji více.

Jak si se dostal ke spolupráci s výše uvedenými weby?

K fireTV jsem se dostal tak trošku náhodou, když jsem napsal jednomu z produkčních, jestli bych s nimi nemohl spolupracovat. V červnu to budou už tři roky. K esports jsem se dostal přes kamaráda ze školy. V prváku jsem psával pro LHK Jestřábi Prostějov, loni jsem začal psát pro HC Olomouc. Mimo jiné začínám fotit i pod svým vlastním jménem, což je pro mě další pokrok.

Požární sport, hokej, to mne přivádí k otázce, zda sportuješ Ty sám?

Když jsem byl malé dítě, dělal jsem požární sport. U tohoto sportu se mi nejvíce líbí spojení atletiky a techniky a potom, že všichni jsou k sobě přátelští. Jinak si rád jdu zaběhat, chodím na turistiku, hraji florbal, volejbal a squash.

Jak se Ti kloubí škola s působením v médiích, podporují Tě profesoři a samozřejmě rodina?

Překvapivě dobře. Jsem rád, že s vedením školy se vždy dá výborně domluvit, kvůli uvolnění pro práci v mediích. Myslím, že takových škol moc není a vážím si toho. A učitelé jsou na mě milí. Třeba když jsem byl teď naposledy v Bělorusku, hned se pan ředitel a třídní učitelka ptali, jaké to tam bylo. Šlo vidět, že je to opravdu zajímá. Jsem rád za to, jaké mám rodiče. Když přijedu z natáčení třeba ve dvě hodiny ráno, vždy pro mě na nádraží přijedou.

Co bys rád viděl a zachytil to?

To je hodně věcí, ale mezi sportovní závody rozhodně patři letní olympiáda. Celkově sport je úžasný na focení. Je v něm mnoho emocí, jak radosti tak smutku. Obě stránky mají něco do sebe, protože je to opravdu malá chvíle, kterou už nikdo nevrátí zpět. Ale nemusí to být jenom sport. Když se vrátím k událostem, nebráním se ničemu. Mám rád různorodost a nebráním se žádné výzvě. Bylo by zajímavé zdokumentovat třeba politické problémy na východě nebo současnou migraci.

Studuješ SOŠPO, už víš, kam po škole?

Chtěl bych zkusit marketingové komunikace, tenhle obor mne hodně zajímá. Ve FireTV mám na starosti sociální sítě, což mě také moc baví.

Už jsi toho hodně nafotil, uvažuješ o nějaké výstavě?

Od 6. února budou moje fotografie ke zhlédnutí na výstavě prostějovského fotoklubu. Mít někdy svojí vlastní výstavu je samozřejmě parádní výzva.

Co bys rád vzkázal těm, kteří Tě podporují?

Děkuji moc všem, kteří mi pomohli a chápali mě. Kdyby někdo chtěl vyfotit, tak se mi ozvěte na Instagram @adammracek, kde se zároveň můžete podívat na moje fotky. (ber)

Poslat nový komentář