Adventní hasičské varování!

Adventní hasičské varování!
ilustrační foto internet

V průběhu celého roku vyjíždí hasiči k požárům od zapálených svíček. Výjezdy ale narůstají zejména v dušičkovém a adventním čase. Svíčka, kterou vzpomínáme na své milé, nás ale může připravit i o domov.

Počty domácích ohňů od svíček, nejen na adventních věncích, se množí. Příčina je velmi prostá. „Lidé svíčky zapalují kdekoli, nemyslí na nehořlavé podložky. Navíc na plamínek často zapomenou. Svíčka při dohořívání zapálí ubrus, televizi, nábytek, adventní věnec a je po svátcích," doplnila Hacsiková. Podle hasičů je třeba dodržovat několik zásad. „Pečlivě volte místo, na které svíčku ukládáte. Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od hořlavých předmětů a svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru. Vhodné je pořídit si hlásič požáru, nejen kvůli svíčkám,“ dodala mluvčí. Podle jejich slov je rovněž třeba věnovat pozornost adventnímu věnci. Neměl by být vyroben z vysoce hořlavých materiálů. Ideální jsou speciální adventní svíčky, ošetřené voskovou vrstvou, která tak snadno neprohoří.
Pokud přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k požáru, je třeba zachovat chladnou hlavu. Malý požár se můžete pokusit zlikvidovat vlastními silami, ale v žádném případě je nepřeceňujte. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek. A hasiči jsou vždy připraveni pomoci, stačí vytočit tísňovou linku 150 nebo 112. (red)

Poslat nový komentář