Advent je tu. Co znamenají jednotlivé svíce na věnci?

Advent je tu. Co znamenají jednotlivé svíce na věnci?
ilustrační foto pixabay.com

První adventní neděle roku 2020 je již za námi, 29. listopadu. Většina z nás zapálila první svíci na adventním věnci a s netrpělivostí očekává příchod jednoho z nejkrásnějších svátků, Vánoc.

Dříve měly všechny čtyři svíčky na adventním věnci svůj význam i barvu. První adventní neděli zapalujeme svíci proroků, která by měla mít fialovou barvu. Druhá svíčka má být taktéž fialová, jmenuje se betlémská a reprezentuje lásku. Na třetí adventní neděli se zapaluje jediná růžová svíčka nazývaná pastýřská. Poslední čtvrtá svíčka je opět fialová, nese název andělská a představuje mír a pokoj.

Tyto barvy se používají hlavně v katolické církvi. Naopak v protestantské církvi se obvykle používá červená barva, která je pro Vánoce velmi typická. V neposlední řadě existuje tradice páté, bílé svíčky, která se dává doprostřed a má symbolizovat samotného Krista.

V dnešní době je adventní věnec brán spíše jako designový kousek. Dříve hrála důležitou roli fialová či červená barva, dnes se naopak nejčastěji vybírá barva bílá, stříbrná a zlatá. (ber)

Poslat nový komentář