O páteční noci se otevřou prostějovské kostely a kaple

Skvostné kněžské oděvy patří k pokladům řady kostelů.
Skvostné kněžské oděvy patří k pokladům řady kostelů.

I v letošním roce se prostějovský děkanát připojí k celoevropské akci nazvané „Noc kostelů“, která proběhne v pátek 1. června ve všech kostelích a kaplích v Prostějově. Slavnostní zahájení proběhne v 18 hodin v chrámu Povýšení sv. Kříže za přítomnosti primátora Miroslava Pišťáka.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před sedmi lety ve Vídni. Poté se rozšířila do dalších zemí střední Evropy. Mottem je každý rok jiný biblický verš, jehož součástí je právě slovo „noc“. V letošním roce je to verš 5,5 z 1. listu Soluňanům: „Vy všichni jste děti světla. Nám nevládne noc ani temnota.“ I v Prostějově je tento projekt oblíben a návštěvnost kostelů rok od roku stoupá. Během letošní noci, která proběhne 1. června, budou moci zájemci navštívit celkem devět kostelů a kaplí. 

V chrámu Povýšení sv. Kříže, v kostele sv. Petra a Pavla, sv. Cyrila a Metoděje v Brněnské ulici, v kapli sv. Anny v Drozdovicích, sv. Andělů strážných v Mánesově ulici, kostele sv. Bartoloměje ve Vrahovicích, kostele sv Josefa v Krasicích, Sboru českých bratří i v Husově sboru budou přístupné všechny prostory, kam se běžně návštěvník kostela nedostane. V každém kostele a kapli je připraven až do půlnoci bohatý doprovodný program. Kromě bohoslužeb a meditací přilákají návštěvníky varhanní i pěvecké koncerty, vystoupení recitační a četba a komentované prohlídky. Uzavřený zůstane pouze kostel  sv. Jana Nepomuckého - u Milosrdných, který prochází rekonstrukcí interiéru. Na vyjížďku mezi prostějovskými kostely se mohou zájemci vydat historickým kočárem z Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem. Poslední projížďka zamíří ke kostelu Povýšení sv. Kříže, kde vyvrcholí prostějovská Noc kostelů koncertem.    

(jap)

Pátek, Červen 1, 2012 - 18:00

Poslat nový komentář