Alkohol, volant či řídítka není ten správně namíchaný drink

Alkohol, volant či řídítka není ten správně namíchaný drink
Foto Policie ČR

 Policisté napříč krajem kontrolovali u řidičů dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek. V České republice stále platí nulová tolerance alkoholu nejen u řidičů motorových vozidel, ale stejně tak i u cyklistů. Vždy se však najdou tací, kteří tento zákaz ignorují a neváhají usednout za volant či na bicykl posilněni alkoholem. Riskují tím nejen nepříjemnosti v případě policejní kontroly, ale především vyšší pravděpodobnost vzniku dopravní nehody a s tím související zranění mnohdy s tragickými následky.

Od začátku letošního roku do konce června řešili policisté v Olomouckém kraji celkem 2601 dopravních nehod s účastí řidiče motorového vozidla. Při šetření těchto nehod zjistili u 104 řidičů předchozí ovlivnění alkoholem či jinou návykovou látkou. Za stejné období v loňském roce evidujeme 2646 stejných dopravních nehod a 101 řidičů ovlivněných alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

Dopravní nehody se nevyhýbají ani cyklistům. K takovým nehodám policisté v kraji vyjížděli letos ve stejném období celkem 110x, 41 cyklistů, kteří měli účast na dopravní nehodě, bylo pod vlivem alkoholu. Ve stejném období v roce loňském registrujeme 105 dopravních nehod s účastí cyklisty, přičemž 31 jich usedlo na bicykl posilněných alkoholem. 

Speciální dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek ve smyslu příslušných ustanovení zákona proběhla na území našeho kraje také v úterý 1. srpna 2023. Během kontrol policisté narazili na 4 řidiče, kteří za volant usedli pod vlivem alkoholu.

„Alkoholu za volantem budeme zvýšenou pozornost při silničních kontrolách věnovat i nadále,“ doplnila policejní preventistka Lenka Vanková. (red)

Poslat nový komentář