Vyznamenání pro vojáky zahraniční operace ISAF

Vyznamenání pro vojáky zahraniční operace ISAF
102. průzkumný prapor generála Karla Palečka při nástupu v kasárnách.

Ve čtvrtek 8. března se v 11 hodin uskuteční na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově slavnostní nástup příslušníků 8. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) Lógar, kteří se vrátili ze zahraniční operace ISAF na území Afghánistánu. Při této příležitosti budou vojákům uděleny medaile ministra obrany České republiky „Za službu v zahraničí“ a Záslužné kříže ministra obrany České republiky. 

Slavnostní nástup se uskuteční pod čestnou zástavou 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka v Prostějově za účasti ministra obrany České republiky Alexandra Vondry, náčelníka Generálního štábu Armády České republiky armádního generála Vlastimila Picka a představitelů státní správy a města Prostějova.

Během sedmadvaceti operačních týdnů své činnosti v Afghánistánu provedli příslušníci 8. jednotky PRT pod velením podplukovníka Pavla Andráška více než 190 patrol k projektům realizovaných civilní částí PRT a skupinou CIMIC/PSYOPS. V součinnosti s koaličními silami a afghánskými bezpečnostními složkami strávili 140 dnů aktivní účasti v devíti operacích s cílem zvýšit bezpečnost v oblasti a posílit místní vládu a afghánské bezpečnostní složky. Patnáctkrát byl aktivován Quick Reaction Team (QRT). Stošedesátkrát byl využit pro plnění operačního úkolu bezpilotní průzkumný prostředek. Vojáci týmu EOD (Explosive Ordnance Disposal) vyjeli čtyřicetkrát k incidentům v rámci QRT a dvacet incidentů řešili při třinácti výjezdech jednotek RCP (Route Clearance Patrol) . Příslušníci skupiny Vojenské policie zajišťovali mentoring čtyř základních kurzů pro více než dvě stovky policejních rekrutů. Vojáci skupiny CIMIC/PSYOPS realizovali ve prospěch místního obyvatelstva šestatřicet projektů v hodnotě téměř 67 tisíc dolarů.

Mezi příslušníky 8. jednotky PRT nebude chybět ani rotný Michal Novotný, který zachránil život amerického vojáka. V Lógaru vyznamenal statečného Čecha Bronzovou hvězdou americký generál Martin Dempsey.       

(red)

Poslat nový komentář