Prvorepubliková pětitisícovka zabavená z aukce je pravá

Prvorepubliková pětitisícovka zabavená z aukce je pravá
ilustrační foto

Kriminalisté územního odboru Olomouc ve spolupráci s kriminalisty Odboru analytiky Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, na základě podnětu Vlastivědného muzea v Olomouci, zajistili v březnu letošního roku historickou bankovku z roku 1919 tzv. „státovku“, v nominální hodnotě 5 000 korun. Byla prostřednictvím jednoho z internetových portálů nabízena v aukci k prodeji. 

"Z doposud zjištěných skutečností se s největší pravděpodobností jedná o bankovku, pocházející z olomouckého Vlastivědného muzea. Její hodnota se pohybuje v řádu několika set tisíc korun," uvedla tehdy policejní mluvčí Irena Urbánková. Odborné vyjádření z České národní banky k pravosti bankovky, takzvané státovky, potvrdilo teď její pravost. Pětitisícovka není formálně bankovkou, ale takzvanou státovkou, protože ji nevydala banka, ale československá vláda. Znalci zatím nestanovili její cenu, nejvyšší příhoz v aukci těsně před jejím zrušením ale nabízel 1,8 milionu korun.

„Prověřování případu nadále pokračuje včetně toho, zda jde o bankovku Vlastivědného muzea Olomouc. Zatím nebyl nikdo obviněn,“ dodala Urbánková. (red)

Poslat nový komentář