Autoškoly začnou povinně učit řízení v noci

Autoškoly začnou povinně učit řízení v noci
ilustrační foto internet

 

Pokud jste majiteli řidičského průkazu, zapátrejte v paměti a vzpomeňte si, zda jste někdy v autoškole absolvovali jízdu za tmy. S největší pravděpodobností takovou vzpomínku nenaleznete. Jízda ve tmě je přitom zejména pro začínající řidiče velkým oříškem. Změnit by to měl nový zákon o autoškolách, který chystá ministerstvo dopravy.

Ministerstvo dopravy plánuje nařídit povinné noční jízdy v autoškolách, které by během kurzu musely s žáky odjezdit několik hodin za tmy. Za ztížených světelných podmínek totiž mladým řidičům chybějí jakékoliv zkušenosti. Zákon, který ministerstvo vládě předloží do konce srpna, počítá i s kontrolou. Navigace GPS zaznamená, že si žák skutečně jízdu ve tmě vyzkoušel.

V současnosti se jízda v noci v autoškolách většinou neučí, i když v nabídce ji mají. Záleží, zda možnost využije student. „Toto možnost nabízíme, trvat na ní ale nemůžeme. Od začátku roku ji využili tři studenti,“ sdělil PvNovinkám majitel jedné z prostějovských autoškol. Řízení po tmě je i podle jeho slov složitější, hůře se například odhadují vzdálenosti, svou roli hraje i oslnění světly protijedoucích automobilů, které nováčkům za volantem dělá velké problémy. (ber)

Poslat nový komentář