Lidé stále více vyhledávají služby Azylového centra

Lidé stále více vyhledávají služby Azylového centra
Foto MMP
Další fotky: 
Lidé stále více vyhledávají služby Azylového centra
Lidé stále více vyhledávají služby Azylového centra

Azylové centrum v Prostějově bylo i v době léta vytíženo a obsazeno. Jako nová skutečnost se objevilo velké navýšení žen bez domova. Zvyšuje se také počet mladých lidí, stoupá i množství seniorů, kteří se ocitají nejen bez přístřeší, ale i bez finančních prostředků.

V Azylovém centru se nově potýkají s velkým nárůstem žen bez domova a bez přístřeší, které vyhledávají pomoc a to z různých příčin. „Nejčastěji se jedná o ztrátu bydlení z důvodu dluhů, rozvodů a podobně. Tyto ženy nás žádají o pomoc a využívají službu noclehárny, azylový dům a nízkoprahové denní centrum. Kapacita těchto služeb pro ženy je zaplněna a to i přesto, že se tu klientky obměňují,“ uvedl ředitel centra Jan Kalla. Podle jeho vyjádření se také již delší dobu zvyšuje počet mladých lidí, kteří vyhledávají pomoc služeb centra. Lidé do 30 let tvoří 24 procent klientely Azylového centra.
„Roste také počet seniorů, kteří se ocitají nejen bez přístřeší, ale i bez peněz. Mnohdy mají také zdravotní problémy a ztrácí schopnost se o sebe sami postarat. A to je velký problém, protože zařízení pro tyto účely zřízená, jako jsou domovy důchodců, ústavy sociální péče je odmítají z různých důvodů přijmout,“ nastínil situaci Jan Kalla. Azylové centrum, návazně na platnou legislativu, péči o nesoběstačné klienty nemůže poskytovat. Někteří z nich mají diagnózu, která vyžaduje hospitalizaci a léčení v nemocnici, čímž se řešení jejich situace pouze oddálí. Pokud se vyléčí a jsou schopni se sami o sebe postarat, teprve potom mohou využít služeb Azylového centra. V opačném případě jejich situace vyžaduje umístění v zařízeních k tomuto účelu určených. Mnohdy se do situace spojené se ztrátou bydlení dostávají i celé rodiny s dětmi. Ti mají možnost, ve spolupráci se sociálními pracovníky Azylového centra, podat žádost na azylový dům pro osamělé rodiče s dětmi – ADDAR.
„V současné době evidujeme 25 žádostí. Azylový dům pro osamělé rodiče s dětmi je v Pražské ulici 1 v Prostějově a je stále plně obsazený. I tady pracuje sociální pracovník, který pomáhá s řešením jejich situace a s dětskou problematikou, jako například pomoc se zajištěním míst ve školce, škole a řeší s nimi další jiné problémy,“ zmínil ředitel Kalla. Díky této službě se opakovaně daří zabránit odejmutí nezletilých dětí od rodičů. Ve složitějších případech spolupracuje centrum s orgány magistrátu města Prostějova.
„Podařilo se nám zajistit oblečení pro všechny ubytované děti v rámci dětského bazárku uskutečněného v Prostějově. Tady nám pomáhá i veřejnost, maminky často donesou věci, které již nepotřebují, k nám. Oblečení je vždy čisté a kvalitní. Touto cestou bych chtěl všem za pomoc poděkovat,“ uzavřel Jan Kalla. (Zdroj MMPv)

Poslat nový komentář