Ceny pohonných hmot letí raketově nahoru. Je to zoufalé, stěžují si řidiči

Ceny pohonných hmot letí raketově nahoru. Je to zoufalé, stěžují si řidiči
Ilustrační fota ber
Další fotky: 
Ceny pohonných hmot letí raketově nahoru. Je to zoufalé, stěžují si řidiči

Většina řidičů, kteří v posledních týdnech přijíždí k čerpacím stanicím, jen nevěřícně kroutí hlavou. Ceny nafty a benzínu totiž letí nahoru prakticky den ze dne.  A obrana žádná.

„Včera jsem jel okolo, cena benzínu byla 45,20 korun za litr. Dnes jsem zaplatil už 45,90. Je to šílené, bohužel ale jezdit musím, jednak kvůli práci, druhak kvůli rodičům, o které se starám a vozím je po vyšetřeních,“ sdělil redakci jeden z tankujících. Ani muž u druhého stojanu si nebral servítky. „Když jsem slyšel Síkelu (ministr průmyslu a obchodu), že zastropování cen pohonných látek povede ke snaze spotřebitelů se předzásobit, málem mě ranila mrtvice. Velké podniky s autodopravou snad, ale obyčejný smrtelník si palivo fakt ve vaně střádat nebude. Ostatně, ani nemá za co, když vezmete, co udělaly s rozpočtem spousty rodin doplatky za plyn a elektřinu,“ zlobil se.

Vláda by o možných řešeních stran cen paliv měla podle ministra práce a sociálních věcí, vicepremiéra Mariána Jurečky jednat ve středu. Jak Jurečka uvedl v pořadu CNN Prima News, mezi zvažovaná opatření patří například tzv. zastropování cen strategických surovin, zejména energií a paliv, úpravy výše DPH, spotřebních daní nebo nových slev na poplatníka.

Řidiči nejen z českého pohraničí za levnějšími pohonnými látkami míří do Polska, kde jsou ceny výrazně nižší od 1. února. Vláda tehdy snížila DPH u nafty a benzinu z 15 na 8 procent. Nakupují ve velkém i potraviny, u kterých je tam DPH nulová.

Maďarská vláda zastropovala maximální cenu litru 95oktanového benzínu a nafty na 480 forintů (33,4 koruny už 15. listopadu loňského roku. Teď prodloužila platnost zastropování o další tři měsíce. (ber)

Poslat nový komentář