První bezobalový obchod s potravinami je tu! Chystáte se?

První bezobalový obchod s potravinami je tu! Chystáte se?
Foto Jana Ari

Je to soudobý mimořádně užitečný trend, který zasáhl nejen Evropu, ale už i Českou republiku. Bezobalové obchody. Řeší problémy s narůstajícím množstvím plastů, ještě než vzniknou. Předcházejí tak vzniku většinou zcela zbytečného odpadu, který je spotřebitel nucen nakupovat (a zaplatit) společně se zbožím a už v tomto momentu ví, že obal skončí nevyužit a vyhozen v lepším případě v třídírně, v horším na skládce. 

Dalším pozitivem bezobalových obchodů je preference lokálních výpěstků. Jednoznačně fandí místním producentům, farmářům, od kterých odebírají většinu sortimentu a tím řeší nejen ekologickou stopu (která je důsledkem přepravy zboží přes půlku světa), ale také hodnotu samotného jídla pro lidské tělo. Nejlepší je sytit a živit tělo tím, co vyrostlo kolem nás. Kde jinde, než na úrodné Hané nebo na Moravě ?

Od 1. srpna budeme mít takový obchod, preferující lokální zboží, bez obalu a na váhu, také v Prostějově, na adrese Kravařova 8. "V těchto dnech přípravy vrcholí, do obchodu už se sváží kvalitní, pečlivě vybrané suroviny ze všech stran, ať už jde o mouky, těstoviny, obiloviny, luštěniny, vynikající sušené ovoce od lokálních pěstitelů, oříšky, semínka, bylinkové čaje, bylinky, koření. Nákup do vlastních obalů ocení ženy, mladé maminky, celé ekologicky smýšlející rodiny, kterých je i v našem městě čím dál více. Pro začátek již máme připraven dostatek papírových ekologických obalů, do kterých zvolené zboží rádi nasypeme v množství, které zákazník právě potřebuje. Už teď to v obchodě krásně voní po mateřídoušce a sušených hruškách z Bělotína!", zve na návštěvu bezobalový tým. (red)

 

Poslat nový komentář