Brány památek se otevřou dokořán. V zářijových Dnech evropského dědictví

Brány památek se otevřou dokořán. V zářijových Dnech evropského dědictví
ilustrační foto

Kino Metro, kryt civilní ochrany, radniční věž, interiéry radnice, Národní dům, kostel Povýšení sv. Kříže a Sladovna Castello. Všechna tato místa budou otevřena k prohlídkám veřejnosti.

V sobotu 5. 9. 2020 se zájemcům otevře zákulisí kina Metro70. Budova kina je v kontextu kulturních stánků věnovaných filmu v Česku v mnoha směrech ojedinělá. Představuje kvalitní architekturu sklonku 60. let 20. století, v současné chvíli je jednou z 10 významných staveb Olomouckého kraje řešených v rámci projektu Národního památkového ústavu zaměřeného na moderní architekturu. Objekt realizovaný v letech 1965 - 1969 dle projektu brněnského architekta Zdeňka Michala je variací na jeho starší návrh kina Hvězda v Uherském Hradišti. Vedle toho, že se jedná o Prostějovanům dobře známé kino, je v budově umístěný i kryt civilní ochrany. V rámci prohlídky nahlédnete jak za plátno, tak zjistíte, že v kinosále se například nachází několik toalet.

O den později, 6. 9. 2020 se můžete projít krytem civilní ochrany na Husově náměstí. Ten dnes slouží jako záložní prostor pro civilní obyvatelstvo. Běžně se sem však nepodíváte. Následně se podíváme také do podzemního krytu školy na Husově náměstí.

V sobotu 12.9.2020 se ve 13, 14 a 15 hodin koná výstup na radniční věž. Náměstí uvidíte jako na dlani, pokud bude dobrá viditelnost, ukážeme si hřebeny Jeseníků, Drahanskou vrchovinu, jižní část Prostějova a dohlédneme i do průmyslové zóny. Po cestě nahoru si budete moci prohlédnout i Prostějov ve fotografiích a výtvarně vyvedenou radnici očima dětí.

O den později jste rovněž zváni na radnici. V 9 hodin se koná její prohlídky, v 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin pak můžete vystoupat na radniční věž.

13. 9. 2020  od 13 hodin se otevře Národní dům Prostějov. Národní kulturní památka, první skutečně monumentální stavba Jana Kotěry (1871-1923), patří ke skvostům české a moravské moderní architektury 20. století. Národní dům je proměnlivou, jedinečnou a nezastupitelnou scénou každodenního prostějovského kulturního i společenského dění. Stejná prohlídka bude i 20.9.2020.

Komentovaná prohlídka divadelní části bude doplněná pohledem i do zákulisí. Nevšedním zážitkem jsou prohlídky všech secesních salonků, které si do dneška zachovaly svoji původní podobu.

19. 9. 2020  se budete moci podívat do tajemných zákoutí kostela Povýšení svatého Kříže. Ve 14 a v 15 hodin se v doprovodu studentek Střední odborné školy podnikání a obchodu dostanete do více či méně tajemných míst této gotické památky.

19. 9. 2020  v době od  10 do 16 hodin bude přístupná výstava starých liturgických oděvů z farnosti Povýšení sv. Kříže. V chrámové lodi bude volně přístupná výstava starých ornátů, které byly od 50. let skryty očím veřejnosti. Ve 13.00 hod. proběhne komentovaná prohlídka s odborným výkladem prostějovského faráře Aleše Vrzaly.

26. 9. 2020 ve 14 hodin budete moci navštívit Sladovnu Castello. Sladovnu v Blahoslavově ulici založili v 19. století bratři Winterové. Své produkty prodávali hlavně do Bavorska a Ameriky. Sladovna byla ve své době jednou z největších a nejlépe vybavených v Evropě. Jejímu dalšímu rozkvětu zabránila jednak nacistická okupace a podruhé znárodnění po válce. Část rodiny původních majitelů prchla před nacisty do Anglie, Bruno Winter se svou druhou ženou spáchali den před nástupem do transportu sebevraždu, syn Kurt Winter byl zatčen gestapem a následně zavražděn v koncentračním táboře. Bruno Winter byl nejen zdatným obchodníkem, ale i mecenášem, který věnoval městu vzácnou sbírku hodin. Současný majitel sladovny navázal na tradiční výrobu sladu a obnovil i původní název podniku Castello jako památku na rodinu Winterových a jejich sladovnický um. (red)

 

Poslat nový komentář