Tip na výlet. Retro muzeum na statku Brno

Tip na výlet. Retro muzeum na statku Brno
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet. Retro muzeum na statku Brno

Vzpomínáte s nostalgií na hračky ze svého dětství, první magnetofon či Trabanta? Vidět je můžete v Brně, kde sběratel Lukáš Fajtl otevřel unikátní muzeum. Na půdě velkého statku se můžete s pomocí tisíců předmětů z minulého století vydat na cestu zpět v čase. Muzeum je otevřeno o víkendech.

Lukáš ale začínal auty, což dokládá jeho krásná sbírka veteránů, ve které najdete převážně Trabanty, ale i Volhy či tuzexového Chryslera.  „Autům jsem se začal věnovat před dvaceti lety. A na ně se nabalovalo to ostatní, dózy, krabičky od bonboniér. Ty věci byly tak líbivé, že už potom nešlo odolat a nebrat další věci. Potom přibyly vysavače, televize, rádia, a nakonec se z toho stalo to, že jsme začali dělat celé kóje, kde stála hospoda, obchod a drogerie,“ popisuje vývoj své vášně.

Věci do sbírek shání na internetu, burzách, bleších trzích, sběrných dvorech. Hodně mu jich také věnují sami lidé. „Od jedné paní, co tu byla jako návštěvník, jsme třeba dostali krásné staré kadeřnické křeslo,“ ukazuje Lukáš.

Stejně jak mu lidé věci nosí, rádi by si i něco odkoupili. Taková možnost ale není. „Mají tu úžasnou malou remosku, tu bych brala hned. Zvlášť, když je podle slov pana muzejníka plně funkční,“ podotýká smutně paní Eva.

Pokud se tedy chcete zasnít, zajeďte si do Brna. Určitě nebudete litovat. (ber)

Poslat nový komentář