Muzeum zve na výstavu Návrat domů nežádoucí. Mecenáš Bruno Winter

Muzeum zve na výstavu Návrat domů nežádoucí. Mecenáš Bruno Winter
Foto Muzeum a galérie Prostějov

To je název výstavy, která bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 4. srpna v 17 hodin v prostějovské galerii Špalíček. Výstava uctí památku prostějovských Židů, kteří byli nuceni na přelomu června a července roku 1942 nastoupit cestu, z níž nemělo být návratu.

Pomocí osobních předmětů, fotografií, dopisů, fotoreprodukcí děl Isidora Kaufmanna nebo krátké výpovědi bývalé členky prostějovské židovské obce Michal Maud Beerové, která přežila holocaust a dnes žije v Izraeli, si připomeneme osudy našich někdejších spoluobčanů. Ty doplní vzpomínka na místního židovského podnikatele a mecenáše prostějovského muzea Bruno Wintera, jehož kolekce hodin, věnovaná právě prostějovskému muzeu, bude na výstavě k vidění. Návštěvníci uvidí také autentické předměty z domácnosti Maxe a Margarety Zweigových, které muzeum nedávno získalo prostřednictvím spolku Hanácký Jeruzalém od dárkyně Anny Žákové. 

Výstava je realizována u příležitosti 80. výročí prvních hromadných transportů prostějovských Židů do koncentračních táborů a vznikla ve spolupráci se statutárním městem Prostějov, spolkem Hanácký Jeruzalém, Státním okresním archivem Prostějov a Pamětí národa. Výstavu můžete navštívit až do 30. října v Galerii Špalíček, Uprkova 18 Prostějov.

Otevírací doba: denně mimo pondělí 9:30 až 17:00. (red)

Poslat nový komentář