Život zasvětila pomoci lidem. Používá k ní psy

Život zasvětila pomoci lidem. Používá k ní psy
Foto ber
Další fotky: 
Život zasvětila pomoci lidem. Používá k ní psy

S Helenou Fejkusovou, zakladatelkou a předsedkyní sdružení Podané ruce z. s., jsme se potkaly na akci Aktivní senior u prostějovské hvězdárny. S milovnicí psů a odbornicí na canisterapii jsme si povídaly o práci její i tlapek, které ji doprovází.

Helena Fejkusová odjakživa tíhla ke kynologii. Nakonec koníček spojila s prací a v dubnu roku 2000 založila organizaci Podané ruce, z. s.. I když neziskovka sídlí ve Frýdku Místku, své ruce a tlapky podávají pacientům na celé Moravě, včetně Prostějovska, kde působí od roku 2007. Součástí Podaných rukou z. s. jsou také asistenční služby dobrovolníků.

„Naši dobrovolníci – canisterapeuté – navštěvují se svými čtyřnohými pomocníky nemocnice, hospice, Domovy důchodců, dětské domovy, školy i školky. Zatímco v prvně jmenovaných jde ponejvíce o těsný kontakt klienta se zvířetem, u dětí ho spojujeme s informacemi, co je třeba k chovu a spokojenému životu obou,“ vysvětluje Helena. Důležitý je i výběr psího terapeuta. Mezi pacienty jsou děti, dospělí i senioři, v našem regionu se starali i o paní, které bylo sto let. Pokud je pes klidnější, chodívá spíše za seniory. „Pomáhá především s psychologickými, citovými a sociálně-integračními problémy. Některým pomáhá i fyzicky, a to zejména starým lidem, kteří se nemohou nebo odmítají hýbat. Když vidí pejska, chtějí ho hladit, otočí se za ním, a tím se začnou pohybovat. Psi pomáhají seniorům při rehabilitacích, socioterapii, apatii. Je pomocí pro seniory, pro které je těžké navázat kontakt s okolím,“ poukazuje Helena.

Pokud je pes hravý a má hodně energie, chodí více za dětmi a aktivnějšími dospělými. Canisterapie zlepšuje u klientů jemné a hrubé motorické schopnosti, verbální i neverbální komunikaci a orientaci v prostoru. „Například v dětských domovech jsou děti, které se špatně vyrovnávají s životem bez rodičů. Psa berou jako kamaráda, který je má rád takové, jaké jsou, můžou si s ním hrát a mazlit se s ním. Pomáhají s péčí o pejska, a to vede k vytváření pocitu odpovědnosti, ale také zvýšení sebevědomí, protože jejich osobnost je v této činnosti důležitá. U dětí s mentálním postižením pomáhají psi v rámci rehabilitací. „Je těžké přimět dítě s postižením, že musí procvičovat svaly na rukou, ale stejné dítě bez pobízení hází psu míček a natahuje se, aby ho pohladilo, rozevírá dlaň, aby cítilo jeho srst, když se s ním mazlí,“ usmívá se Helena.

Ona sama do Prostějova přivezla dva ze svých pomocníků, vlastně pomocnic. Klidná a laskavá zlatá retrívřice Dafné je už zkušenou profesionálkou. S Helenou chodí mimo jiné za autistickými dětmi, do hospiců a také je součástí přednášek, kde funguje jako živá pomůcka. Dafné je dvanáct let a pomalu se chystá na odpočinek. V této chvíli ale předává zkušenosti svým nástupcům.

Druhou Heleninou souputnicí je černočerná slečna plemene shi tsu. Maličká Xany je typický postelový pes. „Ale v dobrém. Je hodně empatická a zejména staří lidé v její přítomnosti doslova ožijí, vrátí se jim vzpomínky na jejich zvířecí kamarády, uvolní se. Umí samozřejmě, stejně jako Dafné, spoustu jiných potřebných věcí,“ hladí střapatou hlavičku.

Problematika canisterapie je hodně široká, pes i psovod musí složit zkoušky a obdržet certifikát, který je opravňuje k práci s lidmi. „Troufám si říci, že za těch víc než dvacet let už víme, jak na to. Máme velmi dobrý tým, který pracuje v rámci celé republiky, což by ale nešlo bez podpory veřejnosti a sponzorů. Tím bych chtěla poděkovat i městu Prostějov, které nás finančně také dotuje,“ přidává poděkování Helena.

Bližší informace o službách Pomocné ruky naleznete na podaneruce.eu. Najdete tam i zajímavost. Od roku 2014 je čestnou členkou organizace Podané ruce, z. s. a patronkou terénní sociální služby Podané ruce – osobní asistence legendární zpěvačka Marta Kubišová. (ber)

Poslat nový komentář