Bíločerný elegán čeká na svou paní. V Krasicích na komíně Galy

Bíločerný elegán čeká na svou paní. V Krasicích na komíně Galy
ilustrační foto ber

Pozor, pozor čápi letí, všude bude plno dětí. Kdo má srdce ze zlata, tomu nesou trojčata. Tuhle dětskou říkanku si asi budeme moci notovat i v Prostějově. Po loňské „nehnízdící" návštěvě to letos vypadá, že Prostějovu přibydou noví obyvatelé.

Na komíně v areálu Galy v Krasicích je již několik dnů k vidění čapí samec, který zřejmě usoudil, že nově upravené hnízdo je hodné i jeho družky. „Před dvěma lety jsem se obrátila na ředitele Galy Michala Preiningera, zda by bylo možné s komínem "něco" udělat, což se nám v loňském roce společnými silami podařilo,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová. Úpravy komína, včetně statistického zajištění hnízda, proběhly na podzim loňského roku a vyšly na 150 tisíc korun, 60 tisíc z toho věnovali členové místní buňky ODS.  

"Věříme, že čáp bude s místem možného hnízdění spokojen a vyvede se svou družkou mláďata," neskrývala optimismus Milada Sokolová.

Na Prostějovsku čápi bílí hnízdí již několik desítek let v Bohuslavicích. Čapí páry můžeme vídávat například i Nezamyslicích, Němčicích nad Hanou či Konici.

Bližší informace o čapích rodinách v našem regionu naleznete na https://www.birdlife.cz/capi/. Do databáze můžete přispět vlastními fotografiemi a pozorováním. (red)

Komentáře

Paní Sokolová na radnici!!! Nová primátorka!!! Ta co dělá pro městskou zeleň je téměř neskutečné. Děkujeme.

Tak to byl byla pecka

Poslat nový komentář