Letec RAF z Čelechovic na Hané, konečně našel klid v Nizozemsku

Letec RAF z Čelechovic na Hané, konečně našel klid v Nizozemsku
Foto valka.cz, army.cz
Další fotky: 
Letec RAF z Čelechovic na Hané, konečně našel klid v Nizozemsku

V noci z 22. na 23. června 1941 došlo nad Nizozemskem k sestřelení britského bombardéru Wellington Mk.IC, jehož posádku tvořili českoslovenští piloti. Pět členů posádky bombardéru padlo, ale teprve v červnu roku 2021 byly jejich ostatky v souvislosti s vyzdvižením zbytků letounu identifikovány. Tyto ostatky byly 23. června 2022, za účasti ministryně obrany Jany Černochové pohřbeny na britském válečném hřbitově v nizozemském městě Bergen op Zoom.

„Dnešní generace by si měla odkaz české stopy v RAF připomínat a měli by tak činit nejen politici, ale všichni lidé, abychom se tak bránili tvrzení, že jsme neměli hrdiny a pouze jsme ohýbali hřbety,“ prohlásila po slavnostním uložení ostatků letců Aloise Rozuma, Leonharda Smrčka, Viléma Konštackého, Jana Hejny a Karla Valacha ministryně obrany Jana Černochová. Podplukovník in memoriam Vilém Konštacký se narodil 17. listopadu 1914 v Čelechovicích na Hané. U 311. perutě působil jako navigátor.

Jejich letoun Wellington Mk.IC byl jedním ze 41 bombardérů RAF, které provedly v noci z 22. na 23. června 1941 nálet na Brémy. Na svém zpátečním letu byl napaden německým nočním stíhačem a sestřelen. Letoun v plamenech havaroval a pouze jednomu členu posádky – veliteli Vilému Bufkovi – se podařilo stroj včas opustit. Byl ale chycen a skončil jako válečný zajatec.

O 80 let později byly jejich ostatky nalezeny. Na místě dopadu se tehdy našly úlomky kostí, kus boty a letecké kombinézy. Zkoumáním bylo prokázáno, že patří všem pěti pohřešovaným čs. příslušníkům Britského královského letectva. V boji za svobodu Československa přišlo o život přes pět stovek čs. pilotů a členů leteckých osádek. Třicet osm z nich odpočívá v Nizozemsku, když byli sestřeleni při plnění bojových úkolů.  (Zdroj.army.cz)

Poslat nový komentář