V Prostějově vznikne nové náměstí. V místě bývalého židovského města

V Prostějově vznikne nové náměstí. V místě bývalého židovského města
Foto Magistrát města Prostějova

Parkovací stání na křížení ulice Uprkova, Kostelní a Koželuhova nahradí živé parkové náměstí s bohatým množstvím zeleně (celkem 13 nových stromů), s kvalitními povrchy, novým vodním prvkem a mobiliářem k posezení.

Citlivá úprava z pera atelieru Gogolák + Grasse velkou měrou navazuje na bohatou historii této lokality. Podrobný návrh nového náměstí vychází z již dříve zpracované územní studie Jižního centra města.

Návrh pracuje s motivy, které odkazují na židovskou historii a archeologické nálezy přímo z této lokality. Nový vodní prvek je reminiscencí nálezu židovské mikve. Odkazy na historii se také promítnou do nových kamenných dlažeb nebo lavic.

Náměstí výrazně upřednostňuje pohyb pěších a cyklistů. Stávající parkovací stání budou přesunuta do míst tržnice, která bude odstraněna. Automobilový provoz bude zklidněn, prostor bude koncipován jako pěší zóna s omezenou dopravní obsluhou. Kolem náměstí zůstane celkem 8 vyhrazených parkovacích stání.

Návrh je vytvořen v souladu s nejnovějšími trendy hospodaření s dešťovou vodou. Budou zvoleny propustné materiály, voda bude sváděna k vegetačním prvkům a uvažuje se o možnosti svodu vody z okolních objektů a její retence k zavlažování náměstí.

Víc o projektu  najdete nahttps://rozvijime.prostejov.eu/.../222-nove-namesti... (red)

Komentáře

A kde budou parkovat zákazníci jdoucí na trh. Na tom schweinerlandu namísto sodovkárny. Zase se udělá něco nedomyšleného. Kdo z radnice mi odpoví, kde bude zajištěno náhradní parkování pro zákazníky trhu.

Jo tak o tom se už mluví asi 15 let ????. A dalších 15 se otom bude ještě povídat ????????

Poslat nový komentář