Za televizi na mobilu se bude zřejmě platit

Za televizi na mobilu se bude zřejmě platit
ilustrační foto pixabay.com

Velkou změnu chystá vláda pro placení koncesionářských poplatků. Nejenže zdraží, ale zároveň je budou muset nově platit i statisíce těch, kteří mají chytrý mobil nebo tablet, na nichž lze televizi a rozhlas také sledovat.  Jak chce vláda, mimo jiné, vybírat poplatky od lidí, kteří mají v mobilu předplacenou kartu, návrh neřeší.

Poplatky se mají změnit na žádost ředitelů České televize a Českého rozhlasu. ČRo požaduje zvýšení 45korunového poplatku o 15 korun. Zvednutí poplatku ze 135 korun žádá i ČT.  Nyní se o změnách vyjednává.

Počet domácností a evidovaných rozhlasových přijímačů, ze kterých poplatek platí podnikatelé, byl loni 3,8 milionu. Počet evidovaných televizních přijímačů loni činil 3,5 milionu.

 „Velká televizní novela by měla redefinovat televizní přijímač. Kromě televizoru by to měl být i telefon a počítač. To by rozšířilo počet domácností, které platí koncesionářské poplatky, o zhruba 600 tisíc. To je jeden zdroj financování,“ popsal poslanec STAN Jan Lacina, který je členem pracovní skupiny, která změnu připravuje.

S ministerstvem nesouhlasí řada občanů. Jejich názory v diskuzích na sociálních sítích mluví jednoznačně. „Je to nedomyšlené z toho prostého důvodu, že nikdo nemůže nic účtovat držitelům telefonů s předplacenou anonymní kartou. Když je uživatel anonymní, a to ve velké většině případů předplacených karet pro operátora skutečně je, nelze účtovat poplatek, když operátor nemůže prokázat, že uživatel používá telefon, na němž lze televizní a rozhlasové vysílání sledovat,“ vypočítává třeba Petr Hrbek. (ber)

Poslat nový komentář