Chřipka útočí, počty nemocných stoupají

Chřipka útočí, počty nemocných stoupají
ilustrační foto internet

Změny počasí, které jako každý rok na podzim panují, sebou přinášejí nejrůznější onemocnění. Nejnebezpečnější v tuto dobu bývá chřipka, kterou se ročně nakazí 10 až 30 % populace. Ještě minulý týden stoupaly teploty ke 20 stupňům, teď už se v noci blíží k nule. Vzhledem k tomu, že spousta lidí ještě nechce z ekonomických důvodů topit, ordinace lékařů se pomalu plní.

"Minulý týden měla chřipku dcera, pak to chytil syn a dnes do rána jsem dostala rýmu já. Kdybych neměla teplotu, jdu do práce, ale takhle to nechci riskovat. Vloni jsem z neléčené chřipky dostala parádní zápal plic," řekla PvNovinkám pětačtyřicetiletá Jana Musilová. V čekárně nebyla sama, spolu s ní si pro antibiotika přišla i řada dalších pacientů.

Podle statistik Krajské hygienické stanice v předminulém týdnu onemocnělo na Prostějovsku celkem 944 obyvatel ze 100 tisíc, minulý týden už to bylo 1097 lidí. "Nejvíce jsou v této chvíli chřipkou a onemocněním horních cest dýchacích postiženy děti do pěti let věku," uvedla vedoucí protiepidemického oddělení Růžena Haliřová.

Největší nebezpečí hrozí lidem, kteří mají problémy se srdcem, ledvinami s nádorovým onemocněním a s cukrovkou. Virům chřipky u nás ročně podlehne až 2 500 lidí.

Epidemii hygienici vyhlásí, když je nemocí nakaženo více než 2 000 pacientů na 100 000 obyvatel. (ber)

Jak se vyhnout chřipce

1. Pozor na hygienu

2. Podpořte imunitu

3. Pravidelný spánek

4. Jezte zdravě

5. Přísun tekutin

6. Hýbejte se

7. Vyhněte se zbytečnému kontaktu s větším množstvím lidí

8. Pozor na prochlazení

9. Zkuste saunu

10. Očkování

11. Babské rady na závěr

Vy, co máte rádi česnek, tak s ním během nachlazení opravdu nešetřete. Obsahuje hodně důležitých látek. Ověřenou klasikou je i kombinace medu a zázvoru. Můžete zkusit i křen s medem – nastrouhejte křen, smíchejte s medem a pijte po lžičkách 3krát až 7krát denně. Na likvidaci všech bacilů v dutině ústní a v krku taky platí lžička strouhaného křenu zakápnutá pár kapkami citronu a rozetřená na hustou kaši. Vezměte do úst a nic nedbejte, že vás to postaví na špičky - snažte se udržet v ústech co nejdéle. Pak polknout, v případě slabších povah možno vyplivnout. Skutečně je to účinné.

Poslat nový komentář