Očkování proti chřipce většinou odmítáme

Očkování proti chřipce většinou odmítáme
ilustrační foto internet

 

V Česku se nechává proti chřipce očkovat jen každý dvacátý člověk. Zlepšit vztah lidí k očkování se snaží i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která bude očkovací látku hradit všem svým pojištěncům.

"Bezplatné očkování nabízíme od 1. října do 31. prosince letošního roku, kdy klient může o očkování požádat svého praktického lékaře. Za vakcínu by měl pacient zaplatit kolem 150 korun, přibližně stejně dá za aplikaci očkovací látky. Pak stačí, aby s účtem přišel na kteroukoliv pobočku VZP, kde mu ho proplatí," uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Podle průzkumu PvNovinek žádné velké nápory pojištěnců VZP zřejmě nečekají. "Já se tedy určitě očkovat nenechám. Zkusila jsem to jednou a chřipku stejně dostala. Zbytečně vyhozené peníze," řekla jedna z oslovených, paní Eva. Stejně je na tom pan Zděnek. I on po vakcinaci chřipkou prošel. "Zřejmě mají zas nadbytek vakcíny, jak když byla panika s ptačí či jakou chřipkou, tak to musí vyplácat, aby neměli s dodavatelem zle," podotkl.

Podle odborníků vakcína nemůže nemoc vyvolat, jiným respiračním onemocněním ale nezabrání.

 

"Očkování se musí každý rok opakovat,chřipkové viry se totiž obměňují a je třeba tomu přizpůsobit očkovací látku," dodal Tichý. (ber) 

Poslat nový komentář