Církevní základka dostala ANO. Ale zvláštní

Církevní základka dostala ANO. Ale zvláštní
ilustrační foto

 

 

Jak PvNovinky začátkem listopadu informovaly, církevní základní škola dostala po dvou letech od magistrátu města Prostějova souhlas ke svému vzniku. Jenže na pondělním zastupitelstvu zaznělo, že se usnesení z minulosti bude revokovat. Jaké usnesení? Celá věc je totiž poněkud spletitá.

Cyrilometodějské gymnázium souhlas žádalo několikrát, nikdy ho ale neobdrželo. Naposledy byla žádost smetena za zasedání 10. září 2013, kdy ji neodsouhlasilo zastupitelstvo. Tomu předtím rozhodnutí "přehodila" jako horký brambor rada města.

Koncem října ale přišla změna. Kupodivu žádost schválila porada vedení města.  "Žádost byla doručena 20.10.2014, projednána poradou vedení 27.10. 2014 a kladná odpověď odeslána 29.10.2014," sdělila v úterý redakci mluvčí magistrátu Jana Gáborová. "Podle názoru právníků by však stanovisko měla vydat rada města, proto půjde materiál ještě do rady," dodala. Na pondělní jednání zastupitelstva pak primátor Miroslav Pišťák avizoval revokaci původního usnesení. Z ne se tedy stane ano? Možná.  "Revokace není dle názoru právníků třeba, protože usnesení, jímž si vyhrazovalo zastupitelstvo právo ve věci rozhodnout, platilo pouze pro minulé zastupitelstvo," konstatovala Gáborová.  Sdělení, zda rozhodnutí minulého zastupitelstva "neplatí" pro současné zastupitelstvo, ale popírá jeden z místních právníků: "Myslím si, že výhrada platí i pro nové zastupitelstvo. Resp. než ji někdo zruší. Jinak to naprosto postrádá logiku. Přece vyhlášky města a další opatření také platí bez ohledu na zastupitelstvo. Opačný výklad mi přijde zcela absurdní. V zákoně ale není napsáno, že by výhrada dle §84/4 přestávala platit s novým zastupitelstvem". Proč rada přehodnotila tak náhle své stanovisko je pouhou spekulací. Jaroslav Fidrmuc, dlouholetý ředitel Cyrilometodějského gymnázia a krajský zastupitel za KDU-ČSL,  pracuje od srpna letošního roku jako náměstek pro vzdělávání na ministerstvu školství. (ber)

Komentáře

Žádost se týká 6.-9. stupně základní školy, čtyř tříd po 30ti žácích,  bývala vždy  zdůvodňována potřebou křesťanské výchovy. Tu však přijímají  již studenti  gymnázia,  kteří  jsou ve stejném věku . Rodiče tedy mohou tuto svou prioritu ve vzdělávání dětí uspokojit.Považuji proto tento argument za velmi účelový a  podstatou žádosti  je pouze  ekonomický zájem vedení vzdělávacího zařízení.  Ohrožuje- li  však úbytek   120- ti žáků hospodaření základních škol zřizovaných městem, nevidím důvod  pro vyhovění.Dokud se nezmění způsob financování školství, kdy příspěvek je  vázaný na žáka,  není možné předstírat, že rozpočet města  v části rozpočtování základních škol nebude mít časem velké problémy.Sdělení, že se bude jednat i o žáky z okolních vesnic, není zcela pravdivé,  vždyť petici na zřízení základní školy podepsali občané Prostějova.

Žádost podaná 20. října 2014, v meziobdobí mezi zaniknutým mandátem zastupitelů ve vol, období 2010-2014 (mandát zanikl dnem voleb 10.10.) a ustavující schůzí nově zvolených zastupitelů, která se konala 3.11.2014 svědčí o podlosti a bezcharakternosti žadatele. Neboť vedení města bez pravomoci k tomuto souhlasu souhlas vydalo  29.10., považte, 5 dní před schůzí zastupitelů! Otázka je proč. Strach z Mgr.Fidrmuce? Je v Praze a mohl by nám škodit....(?) Nebo jiné vysvětlení. Jak říká pan MUDr. Jan Hnízdil, je to již u některých funkcionářů známka duševní poruchy. ONI mohou vše. Na štěstí na ně platí zákony jako na jiné a paragraf se jmenuje "Zneužití pravomoci úřední osoby".  Nenechte se bulíkovat - to je absurdní kravina!, že usnesení zastupitelů ze dne 13. září 2013 přestalo platit s novými volbami! Ono to totiž není "usnesení", ale ROZHODNUTÍ zastupitelstva a jak známo, zastupitelé mají ve městě nejvyšší moc. Jen zastupitelé (nebo soud, kdyby udělali přešlap) mohou měnit svá předchozí rozhodnutí... kdepak, na zastupitele  jsou náměstci i s panem primátorem malí páni! A příčina vydání souhlasu a nyní hledání nějakých "právnických" kliček jak se z toho vymotat je přeci tak jednoduchá, že občané....... jmenuje se to servilnost k Praze. Co kdyby si na nás někdo z ministerstva posvítil....  Nebude vůbec zábavné sledovat, co z toho udělá Nova "Očima Josefa Klímy":... když ostuda, tak celostátní.  A ještě si všimněte. Vlajky na budově CMG jsou vyvěšeny v rozporu se zákonem!! a dochází na tak "skvělé" škole k hanobení symbolů české státnosti a k správnímu přestupku.

A pana Mgr.Fidrmuce neurážejte, pro CMG získal 161 mil. státních dotací (zdroj ARES jiného ministerstva)  a nyní má na starost všechny základní a střední školy v republice, tak že by ho zrovna zajímala jedna jediná škola, to je dost nepravděpodobné! Jo, to že ještě v lednu 2014 lhal do očí paní náměstkyni Mgr.Hemerkové, že jsou (CMG) soukromá škola a nikdo, považte NIKDO jim chudákům nedá dotaci a ani město Prostějov se k tomu nemá (Zdroj: internetová presentace CMG a MŠ)

Žádost podaná 20. října 2014, v meziobdobí mezi zaniknutým mandátem zastupitelů ve vol, období 2010-2014 (mandát zanikl dnem voleb 10.10.) a ustavující schůzí nově zvolených zastupitelů, která se konala 3.11.2014 svědčí o podlosti a bezcharakternosti žadatele. Neboť vedení města bez pravomoci k tomuto souhlasu souhlas vydalo  29.10., považte, 5 dní před schůzí zastupitelů! Otázka je proč. Strach z Mgr.Fidrmuce? Je v Praze a mohl by nám škodit....(?) Nebo jiné vysvětlení. Jak říká pan MUDr. Jan Hnízdil, je to již u některých funkcionářů známka duševní poruchy. ONI mohou vše. Na štěstí na ně platí zákony jako na jiné a paragraf se jmenuje "Zneužití pravomoci úřední osoby".  Nenechte se bulíkovat - to je absurdní kravina!, že usnesení zastupitelů ze dne 13. září 2013 přestalo platit s novými volbami! Ono to totiž není "usnesení", ale ROZHODNUTÍ zastupitelstva a jak známo, zastupitelé mají ve městě nejvyšší moc. Jen zastupitelé (nebo soud, kdyby udělali přešlap) mohou měnit svá předchozí rozhodnutí... kdepak, na zastupitele  jsou náměstci i s panem primátorem malí páni! A příčina vydání souhlasu a nyní hledání nějakých "právnických" kliček jak se z toho vymotat je přeci tak jednoduchá, že občané....... jmenuje se to servilnost k Praze. Co kdyby si na nás někdo z ministerstva posvítil....  Nebude vůbec zábavné sledovat, co z toho udělá Nova "Očima Josefa Klímy":... když ostuda, tak celostátní.  A ještě si všimněte. Vlajky na budově CMG jsou vyvěšeny v rozporu se zákonem!! a dochází na tak "skvělé" škole k hanobení symbolů české státnosti a k správnímu přestupku.  

 

 

Ať táhnou všichni do pr... Proč nová základka, když se tadyv předešlých letech základní školy rušily?????

Táhněte do prdele s církevní základní školou!!! A ty Firdmuci do ničeoi nestrkej nos špíno!

Poslat nový komentář