Co týden dal (26. 8. - 1. 9.)

Co týden dal (26. 8. - 1. 9.)
ilustrační foto

Prezident Miloš Zeman podepsal rozpuštění Sněmovny a současně potvrdil termín předčasných voleb na 25. a 26. říjen letošního roku. Strany a politické subjekty horečně dávají dohromady kandidátky, neboť na volební kampaň příliš dlouhou dobu nemají. Poté, co se všeobecně hovoří o rozkladu v ODS, začíná „boj o koryta“ i v nejsilnější levicové straně, v ČSSD. Soud v Praze řeší několik žalob bývalých členů sociální demokracie z různých krajů, kteří tvrdí, že jejich členství bylo zrušeno v rozporu se stanovami. Kandidátku v Moravskoslezském kraji napadl primátor Ostravy Petr Kajnar a jeho dva další kolegové, protože nebyli nominováni a následně totéž udělala šestice sociálních demokratů z Mohelnice, kteří kvůli témuž napadli kandidátku Olomouckého kraje. Mezitím se stmelují nové subjekty – ANO Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury prý evidují denně desítky až stovky nových příznivců. Václav Klaus oznámil, že v žádném případě nebude kandidovat, neboť nenašel subjekt, který by splňoval jeho představy. Nenaplnila je tedy ani Jana Bobošíková, která si od podpory exprezidenta hodně slibovala. Zato bývalý předseda Zelených Martin Bursík dokázal během snad tří dnů sehnat potřebný počet podpisů pro vznik nové Liberálně ekologické strany (LES) a nechal ji zaregistrovat. A tím pro dnešek skončíme s politikou a podíváme se na další události.

Za příšerný a do nebe volající pokládám případ z čínské provincie Šan-Si. Neznámá žena tam brutálně napadla šestiletého chlapce, který si venku hrál a vyloupla mu oči. Bulvy se údajně našly opodál, ale chyběly v nich rohovky. Policie proto předpokládá, že jde o obchod s lidskými orgány. Chlapec je po ošetření v pořádku, ale do smrti zůstane slepý a zrak mu nevrátí ani zázrak.

Rodičovskou dovolenou si loni vzalo jen 5 200 mužů, což je padesátkrát méně, než žen. I když se počet tatínků „na mateřské dovolené“ od roku 2001 zdvojnásobil, pořád je jich méně, než 2 procenta. Podle statistiků to znamená, že u nás stále převládá klasický model rodiny, kdy je muž především živitelem.

Češi prý nejsou ochotni stěhovat se za prací. Raději dojíždějí i na delší vzdálenosti, což podle psychologů není dobře. Obávám se, že z velké části je to způsobeno především značně pokřiveným a v podstatě nefungujícím trhem s byty. Těžko se bude rodina stěhovat o 300 kilometrů dál, když v domovském městě má bydlení a v tom novém by ji pronájem vyšel dráž, než cestování (a to u nás taky není nejlevnější). Na druhé straně, svobodných se to zřejmě až tak netýká – zajímalo by mě, kolik mladých Prostějovanů pracuje v Praze...

Na Kubě prý vypukla cholera. Kubánští lékaři nahlásili mezinárodnímu zdravotnickému dohledu 163 nových případů. Nakazilo se i dvanáct turistů z Evropy a Latinské Ameriky.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zahájil agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích. Jako milovník klasických českých zabíjačkových pochoutek musel prokázat silnou vůli – kvůli cukrovce má nařízenou dietu, takže si klobásy odpustil. Dokonce prý značně omezil kouření – zatím prý denně „spotřebuje“ o pět cigaret víc, než je lékaři stanovený limit 20 cigaret.

Povodí Moravy válčí s bobry. Ti si vyhlédli Bratrušovský rybník v Šumperku a svou hráz postavili poněkud nešťastně u čistírny odpadních vod. Nyní hrozí zatopení vypínacího zařízení čističky a narušení čistírenského procesu. Hráz lze odstranit pouze s platnou výjimkou pro zásah do biotopu silně ohroženého bobra evropského, jejíž vyřízení trvá dost dlouho. Proto chtějí vodohospodáři rozebrat alespoň část hráze.

Na druhé straně na Litoměřicku někdo zabíjí dravé ptáky. Ornitologové jich zatím napočítali dvaadvacet a je prokázáno, že zahynuli nepřirozenou cestou. Případem se zabývá policie.

V pátek večer došlo k neobvyklé nehodě vlaku jedoucího z Bruntálu do Olomouce. Poblíž Moravského Berouna se vlak srazil se stádem skotu. Sedmnáct zvířat to nepřežilo, cestující ve vlaku naštěstí vyvázli bez zranění.

České školy prý utlačují dětské mozky. Alespoň to tvrdí přední český neurolog Martin Jan Stránský. Prý není dobře, že se děti biflují a kantoři je nutí, aby si zapamatovali věci, které mohou za minutu najít na internetu. Přitom se děti neučí přemýšlet a učitelé si zakládají na věcech, které vůbec nejsou podstatné. Tož tak...

Olga Katolická

 

Poslat nový komentář