Příliš malé díly stavebnice mohou dítě poranit, varuje ČOI

Příliš malé díly stavebnice mohou dítě poranit, varuje ČOI
ilustrační foto

 

Česká obchodní inspekce upozorňuje na nebezpečí poškození zdraví dětí při hře s dřevěnou stavebnicí Wooden Toys, kterou inspektoři nalezli na českém trhu. Při zkoušce bylo zjištěno, že stavebnice obsahuje dílky, které je dítě schopno při hře vdechnout či spolknout. Hračka byla nahlášena do evropské databáze nebezpečných výrobků RAPEX.

Stavebnice dřevěná Wooden Toys neznámého výrobce i dovozce má EAN  6 911690 007092. Dřevěná stavebnice se skládá z 27 dílků, z nichž se do zkušebního válce pro malé části bez použití tlaku a v libovolné poloze zcela vejde 25 dílků. Do tohoto válce se nesmějí vejít celé odnímatelné součásti hraček, určených dětem mladším 36 měsíců, a to v jakékoli poloze.

Při hře se stavebnicí, tj. při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, je možné, že nastane situace, při které může dojít ke zranění dítěte – ke spolknutí nebo vdechnutí uvolněných malých částí a tím pádem k zablokování dýchacích cest, případně poranění vnitřních orgánů.

Česká obchodní inspekce zakázala prodej dřevěné stavebnice Wooden Toys a následně distributor přijal opatření, na základě kterého stáhnul předmětný výrobek z trhu. Hračka byla po zpracování kompletní dokumentace nahlášena jako nebezpečný výrobek kontaktnímu bodu pro RAPEX na MPO. (Zdroj ČOI)

Poslat nový komentář