Prodejci šidili i na Dušičky

Prodejci šidili i na Dušičky
ilustrační foto ber

Česká obchodní inspekce (ČOI) se v minulých týdnech zaměřila na květinářství a stánky u hřbitovů. Inspekce prověřila v Olomouckém a Moravskoslezském kraji celkem sto prodejců. Zaměřila se jak na kamenné prodejny, tak na stánky přímo u hřbitovů. 

"Kontroly byly zaměřené na dodržování zákona o ochraně spotřebitele při prodeji zboží a služeb. K relativně vysokému počtu kontrol se inspektorát rozhodl po špatné zkušenosti z minulých let, kdy se nedostatky při prodeji vyskytovaly zhruba při každé druhé kontrole," vysvětluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Situace se však nezlepšila ani v tomto roce. "Počet zjištěných nedostatků dosáhl opět padesáti procent. Nejčastější se týkaly absence informací o způsobu použití výrobků a nebezpečí, které vyplývá z jejich nesprávného použití. Obvykle se jednalo o věnce a další produkty se svíčkami," shrnuje výsledky kontrol ředitel inspekce Boris Stabryn. V několika případech prodávající také nevydali účtenku se správnými údaji nebo neinformovali kupující o ceně výrobku.

Inspektoři rozdali na místě pokuty za více než 79 tisíc korun, ostatní porušení se budou řešit ve správním řízení. Česká obchodní inspekce také zakázala prodej výrobků v celkové hodnotě přes 60 tisíc. (Zdroj ČOI)

Poslat nový komentář