ČOI šetří firmu Český mincovní obchod

ČOI šetří firmu Český mincovní obchod
ilustrační foto

Česká obchodní inspekce obdržela za poslední tři roky 83 podnětů spotřebitelů, které upozorňují na jednání společnosti, která vystupuje na českém trhu pod názvem „Český mincovní obchod“. Doposud bylo ukončeno deset kontrol a každá kontrola obsahuje několik desítek kontrolních úkonů. 

Pravomocně bylo společnosti uloženo pět pokut v celkové výši 1 580 000 Kč. „Další správní řízení máme ještě v běhu. V drtivé většině šetřených podnětů naši inspektoři prokázali takzvanému Českému mincovnímu obchodu užití agresivní obchodní praktiky, která spočívá v zasílání nevyžádaných zásilek,“ říká Jan Řezáč, ředitel České obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj a dodává: „Prodávající také například nepravdivě informoval spotřebitele, že kámen, který byl umístěn na pamětní minci, je tzv. český granát, ačkoli to nebyla pravda. V tomto případě pro změnu došlo k užití klamavé obchodní praktiky“.

Kontroly společnosti byly zahájeny v průběhu roku 2015 na základě značného množství spotřebitelských podnětů, ve kterých bylo poukazováno na zasílání nevyžádaných nabídek a výrobků pod obchodní značkou „Český mincovní obchod“. Převážně byly a stále jsou nabízeny a prodávány pamětní mince a medaile k různorodým tématům. A to jak prostřednictvím e-shopu (nyní https://www.mincovni-obchod.cz/), tak i prostřednictvím klasických letáků distribuovaných do domovních schránek spotřebitelů. Zboží je možné objednat také telefonicky. Jak Plzeňský inspektorát ČOI zjistil, distribuce nabídek a následně objednaných výrobků je realizována z území Německa, spotřebitelský servis však zajišťuje společnost TCS Taurus Servis s.r.o.

Kontrolou společnosti TCS Taurus Service s.r.o., IČ 280 24 133, jejíž sídlo a provozovna se nachází na adrese Plzeň, Plovární 82/3, bylo zjištěno, že uvedená společnost není prodávajícím výše uvedeného zboží, ani vlastníkem obchodní značky „Český mincovní obchod“. Jde pouze o subjekt, který na základě obchodní smlouvy realizuje servisní činnost pro zahraničního partnera na uvedené adrese v ČR spočívající v zajištění zákaznických služeb spojených s vyřizováním objednávek, reklamací a vracením výrobků v důsledku odstoupení od smlouvy.

Jako majitel reklamních nabídek, nabízených mincí a medailí, webových stránek s internetovým obchodem a majitel obchodní značky „Český mincovní obchod“, byla označena švýcarská společnost HMK GmbH, švýcarské identifikační číslo CHE-108 557 927, sídlící na adrese Leubernstrasse 6, CH - 8280 Kreuzlingen, Švýcarsko. U této společností po dlouhou dobu nebylo možné realizovat kontrolu, neboť společnost byla zcela nekontaktní, což bránilo efektivnímu prošetření několika desítek spotřebitelských podnětů a zjednání nápravy ze strany kontrolované osoby. (Zdroj ČOI)

 

Poslat nový komentář