Česká inspekce zakázala na trhu tlakový hrnec

Česká inspekce zakázala na trhu tlakový hrnec
Foto ČOI

Tři kusy tlakového hrnce pro domácí použití BRAVO typ De Luxe B-4569 zkontrolovali inspektoři ČOI. A u dvou ze tří testovaných vzorků následně zjistili rizika. Okamžitě jej zakázala a varuje všechny, kteří ho mají doma.

U zmíněného tlakového hrnce je střední riziko úrazu uživatele formou zasažení horkou párou při aktivaci bezpečnostního ventilu, kdy pára začne unikat šikmo vzhůru, střední riziko úrazu uživatele formou zasažení horkou párou při snižování tlaku (regulátorem tlaku), kdy pára začne unikat šikmo vzhůru.

Vysoké riziko úrazu pak hrozí opařením horkou kapalinou tím, že uživatel nepředpokládá při otevírání hrnce, že je v něm tlak, který způsobí vytrysknutí horké vody z tělesa hrnce (v případě zkoušených vzorků se tak stalo při tlaku 13 kPa, přičemž dle předpisů je přípustný tlak nepřesahující 4 kPa).

U jednoho ze tří vzorků se při zkoušce ověření regulátoru tlaku červená pojistka nevysunula do koncové polohy, netěsnila a nebylo možné dosáhnout pracovních tlaků.

Česká obchodní inspekce proto uložila dovozci ochranné opatření (ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh a stažení daného výrobku, který již byl uveden na trh. (Zdroj ČOI)

Poslat nový komentář