Olomoucký kraj testoval žáky na covid-19. Test našel 24 pozitivních

Olomoucký kraj testoval žáky na covid-19. Test našel 24 pozitivních
ilustrační foto

Asi 1750 žáků se v pondělí 13. prosince zapojilo do PCR testování na středních školách zřizovaných Olomouckým krajem. Pozitivní test byl zjištěn u čtyřiadvaceti z nich. Hejtmanství chce postupně zavést přesnější testy v co největším počtu školských zařízení.

„PCR testy jsou daleko přesnější než dnes používané antigenní testy. Naší snahou je, abychom měli epidemii covid-19 pod kontrolou a aby se nákaza na školách nekontrolovatelně nešířila,“ vysvětlil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

První fáze testování se účastnily především školy, kde to bylo organizačně nejjednodušší – tedy ty, kde neprobíhají praxe, neprovozují domovy mládeže a podobně.

„Tento týden jsme PCR testy vyzkoušeli na gymnáziích a obchodních akademiích – například v Přerově, Prostějově, Olomouci nebo v Litovli. Od ledna bychom chtěli počet zapojených škol navýšit, ale to bude záležet na kapacitách laboratoří. Zde by pomohlo, pokud by vláda umožnila testovat i v jiné dny než jen v pondělí,“ dodal Jakubec. (Zdroj olkraj.cz)

Poslat nový komentář