Máte cukrovku? Potřebujete psa!

Máte cukrovku? Potřebujete psa!
ilustrační foto

 

Existuje mnoho nástrojů pro využití při usnadnění života s diabetem. Speciálně vycvičený pes je jedním z dalších nástrojů pro zkvalitnění života osob s tímto onemocněním.

S použitím speciálně vycvičeného psa může člověk s diabetem získat větší nezávislost a pocit bezpečí.

Centrum výcviku psů pro postižené Helppes, spolu se specialistou pro výcvik policejních psů – specialistů na pachové práce, Stanislavem Beníškem, vyvinulo v ČR zcela unikátní metodu pro výcvik signálních psů pro osoby s diabetem. Je jedinou organizací v ČR, která touto spolehlivou a jedinečnou metodou připravuje signální psy pro osoby s tímto onemocněním.

„Když člověku s diabetem klesá nebo stoupá hladina cukru v krvi, tělo uvolňuje chemické látky, které mají svůj typický pach. Pes se správným výcvikem je schopen reagovat na tyto chemické změny daleko dříve, než se projeví nežádoucí zdravotní účinky. Na změny upozorní postiženého, v případě malých dětí pečující osobu. Postižený nebo pečující osoba je pak schopna zkontrolovat hladinu cukru v krvi a přijmout vhodná opatření,“ vysvětlila ředitelka a vedoucí výcviku Helppes Zuzana Daušová.

Kromě této signální práce jsou tito psi vycvičeni, v případě potřeby, podat inzulinové pero, láhev s pitím apod., či přivolat pomoc. (red)

Poslat nový komentář