Prostějovská odbornice varuje: Cukrovka vám může vzít nohu

Prostějovská odbornice varuje: Cukrovka vám může vzít nohu
ilustrační foto

 

Diabetes neboli cukrovka začíná být stále větší hrozbou nejen ve světě, ale i u nás. Podle nejnovějších statistik touto chorobou trpí už 760 tisíc obyvatel České republiky.

Cukrovka je nevyléčitelná, ale léčitelná. Lékaři o ní ne nadarmo říkají, že je jako neosedlaný kůň - člověk, který ji zvládne, dokáže žít plnohodnotný život. Mnozí pacienti ale nemoc podceňují a ona se jim „odmění“ po svém. „Ještě pořád se setkávám s lidmi, kteří kvůli diabetu končí na dialýze, oslepnou, přijdou o nohy při amputaci nebo zemřou,“ konstatovala Lenka Prokopová z Edukačního centra pro diabetiky Nemocnice Prostějov.

Cukrovku mám od šesti let

Jednou z těch, kdo nemoc dostali pod kontrolu, je i šestadvacetiletá Zdena. Na první pohled zcela obyčejná mladá žena se s cukrovkou pere už dvacet let. „Naučila jsem se s ní žít, nic jiného mi nezbývá. Chce to nemoc poznat, vědět, jaká nebezpečí sebou přináší. Cukrovka totiž nebolí, ale postihuje vlastně všechny orgány,“ říká.

Zdena přitom nemoc nezískala co by dědictví po předcích. „Nikdo z mých blízkých cukrovku nemá. Ale já, můj bratr a bratranci ano. Naši rodinu dokonce zkoumali v ústavu genetiky, protože s takovým případem se lékaři dosud nesetkali,“ posteskla si. (ber)

Poslat nový komentář