Kouření: zlozvyk a přežitek

Kouření: zlozvyk a přežitek

Kouření je v dnešní době velmi rozšířené. Některým lidem pomáhá v překonávání stresu a dalších psychických problémech, jiní se takto lépe začleňují do společnosti. U většiny kuřácké populace jde však o nutnost, bez které by snad ani nemohli začít svůj den.

Za posledních několik měsíců se na trhu objevilo mnoho nových cigaretových značek. Stalo se tak v důsledku zvýšení daně z cigaretových výrobků. Levnější cigarety by měly být dostupnější pro kuřáky s průměrnými platy. Kromě ceny by se ale lidé měli zaměřit také na sníženou kvalitu těchto výrobků, nebo přestat kouřit úplně. "Lidé se rozhodují většinou podle ceny, pokud to tedy nejsou kuřáci, kteří již léta mají svou oblíbenou značku. Za těch šest let co zde pracuji, jsem se jenom jednou setkala s pánem, kterému se opravdu podařilo s kouřením přestat. Tržby máme oproti poslednímu roku sice nižší, ale to je spíš ekonomickou situací než tím, že by lidé přestali kouřit," řekla Věra Slavkovská z trafiky na náměstí T. G. Masaryka.

Kolik utratí průměrný kuřák

Pravidelný kuřák, který však nemusí mít cigaretu v ruce neustále, vykouří asi krabičku cigaret denně. O víkendu, při posezení s přáteli i víc. Pokud bychom tedy počítali cenu krabičky na sedmdesát korun, na konci měsíce by tento kuřák utratil ze své výplaty víc jak dva tisíce korun. S ohledem na různou frekvenci kouření a rozdílnou cenu cigaret se tato cena může pohybovat, většinou však směrem nahoru. Další možností jsou také tabáky, které sice jednorázově stojí víc než krabička cigaret, ale v přepočtu na jednotlivé cigarety jsou ve výsledku mnohokrát levnější. Kupříkladu čtyřiceti gramový tabák vás vyjde v průměru na sto třicet korun. Ubalíte z něj sedmdesát, až osmdesát cigaret ,což jsou čtyři krabičky. Krabička cigaret vás bude stát asi sedmdesát korun (podle značky), když si tedy koupíte čtyři, zaplatíte téměř tři sta korun.

Nejvíc ale stejně ušetříte, když přestanete s kouřením úplně. Nejen, že vám zbudou peníze na jiné důležitější věci, ale hlavně tak pomůžete svému zdraví. "Tento rozšířený zlozvyk může přivodit astma, bronchitidu a o rakovině plic nemluvě. Hrozí zde také nebezpečí uzavření tepen na dolních končetinách, nesoustředěnost, roztěkanost a při odvykání abstinenční příznaky. Mnoho kuřáků si pro dobré svědomí kupuje nejrůznější vitaminové doplňky, které ale nic neřeší. Pomohou ke zlepšení funkcí těla, ale s problémy spojenými s kouřením nedělají nic. Ve výsledku je situace stejná, jako kdyby jste žádné tablety nebrali," konstatuje lékař Zdeněk Dokládal. Dalšími příznaky kouření jsou také chrapot, bolesti v krku, zápach z úst a zažloutlé zuby, předčasné šedivění, ztráta vlasů, tvorba vrásek a u některých mužů snížení potence.

Možnosti odvykání

Návodů, jak přestat kouřit je mnoho. Od žvýkaček přes náplasti až po přístroje fungující na základě analýzy vašich slin. Nejnovější a podle průzkumů také nejúčinnější metodou jsou terapie pro kuřáky obvykle spojené s hypnózou. Záleží jen na vás, pro kterou z mnoha možností se rozhodnete. Jedním z center pro odvykání kouření je Stopnikotin v Brně, které můžete kontaktovat na tel: 777 30 32 32.

(haž)

Poslat nový komentář