Evropský den melanomu – bezplatné vyšetření znamének využili i Prostějované

Evropský den melanomu – bezplatné vyšetření znamének využili i Prostějované
Sluneční záření může být i nebezpečné. Ilustrační foto

14. květen je vyhlášen Evropským dnem melanomu. Tento den mohou zájemci využít bezplatného vyšetření kůže a zabránit tak možnosti vzniku zhoubného nádoru. Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, se v letošním roce připojila k Evropskému dni melanomu už ve středu 9. května. Lékaři prostějovské nemocnice vyšetřili zdarma znaménka 154 zájemcům, kteří navštívili kožní ambulanci. K dalšímu podrobnějšímu vyšetření lékaři odeslali celkem 18 pacientů.

Počet lidí s rakovinou kůže rok od roku stoupá. Jen za posledních třicet let vzrostl v České republice počet nemocných více než čtyřikrát. „Lidé, kteří mají mateřská znaménka a bojí se, aby se časem nezměnila na zhoubný nádor, tady mohou svůj problém bezplatně zkonzultovat. Mohou přijít bez předchozího objednání i bez doporučení jiných lékařů,“ řekla primářka kožního oddělení prostějovské nemocnice MUDr. Marcela Rozkošová s tím, že melanom sice nepatří mezi časté kožní nádory, ale o to více je nebezpečný. 

Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak moc se vystavovat v nadcházejících letních měsících slunečnímu záření. Melanom se může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. „Každý by se měl chránit před sluncem, především pak lidé s citlivějším fototypem pokožky. Bohužel se ale mnoho lidí stále nechrání vůbec, nebo špatně. Když už si jdou koupit ochranný krém, nevědí, podle čeho vybírat, neorientují se v klasifikaci ochranných faktorů, neodhadnou dobu, za kterou je nutné krém nanést znovu,“ podotýká primářka s tím, že všechny tyto informace získají zájemci právě na této preventivní akci.

Za posledních třicet let stoupl v České republice počet melanomů více než čtyřikrát. Také ostatní druhy kožních nádorů se objevují oproti roku 1970 více než třikrát častěji. Takovýto trend je celosvětový, a proto vznikla v roce 1999 akce Evropský den melanomu, ke kterému se od roku 2001 každoročně připojuje i Česká republika. 

(red)

Poslat nový komentář