Klavírista Dan Jun představí Prostějovu nový program. Již v neděli

Klavírista Dan Jun představí Prostějovu nový program. Již v neděli
ilustrační foto plakát
Další fotky: 
Klavírista Dan Jun představí Prostějovu nový program. Již v neděli
Klavírista Dan Jun představí Prostějovu nový program. Již v neděli

Klavírista Daniel Jun představí v neděli 15. května v Prostějově svůj nový program. Ke společnému koncertu si přizval japonskou houslistku Sakuru Itoh. Posluchačům nabídnou tři sonáty, dvě pro sólový klavír, jednu pro housle a klavír. Koncert začne v 19 hodin v sále ČCE U Kalicha v Prostějově.

„Na úvod koncertu zazní jedna z tzv. "vídeňských" klavírních sonát W. A. Mozarta, Sonáta c moll. Dále zazní Sonáta a moll pro housle a klavír od. F. Schuberta, která vyniká pro Schuberta tolik typickou zpěvností a melodičností. Vrcholnou skladbou večera bude Sonáta B dur č. 7 od S. Prokojeva, která patří mezi nejobtížnější, ale i nejpopulárnější klavírní skladby vůbec (slavná virtuózní 3. věta této skladby je psána v sedmi-osminovém taktu). Napsána byla v období 2. světové války, skladba má velmi závažný obsah. Koncert však určitě nebude končit ve válečných vřavách,“přidal pozvání Dan Jun.

 

Sakura Itoh

Sakura Itoh se narodila v Hyogo v jižním Japonsku a na housle začala hrát v šesti letech. V deseti letech vyhrála první cenu v celostátní japonské soutěži Fukuyama. Během studia na gymnáziu byla členkou Super Kids Orchestra (SKO), kde se stala koncertní mistryní i vedoucím orchestru. Orchestr v té době dirigoval Yutaka Sado, který nyní působí ve Vídni (Tonkünstler orchestra). Po dokončení školy, při které studovala hru na housle soukromě, nastoupila ve svých 19 letech na TOHO GAKUEN School of Music v Tokiu. Tam se vzdělávala ve hře na housle, violu a také v komorní hře. Studium po třech letech přerušila, aby mohla odjet studovat do České republiky na HF JAMU v Brně k prof. Františku Novotnému. Před zahájením studia se několikrát vydala na tour po Německu jako členka International Jung Orchestra Akademie. Nyní studuje druhý ročník bakalářského studia. Během svého studia se zúčastnila několika Masterclass v ČR i v Japonsku. Minulý rok se stala semifinalistkou na Mezinárodní soutěži Leoše Janáčka.

Daniel Jun

Daniel Jun se o hudbu zajímal již od raného dětství, nicméně klavír začal studovat až od devíti let na ZUŠ Bedřicha Smetany v Litomyšli v klavírní třídě Marie Heylové. Po úspěchu na Národní soutěži ZUŠ v roce 2005 se rozhodl pro studium klavíru na Konzervatoři P. J. Vejvanovského v Kroměříži v klavírní třídě MgA. Vandy Jandové a naplno se věnovat hudbě a hře na klavír. V březnu 2010 se stal finalistou 29. ročníku Mezinárodní klavírní soutěže Bedřicha Smetany v Plzni. V dubnu 2012 absolvoval konzervatoř klavírním koncertem č. 1 Es dur Ference Liszta za doprovodu Symfonického orchestru Konzervatoře P. J. Vejvanovského pod taktovkou MgA. Viktora Kozánka. V říjnu 2012 nastoupil na HF JAMU v Brně do klavírní třídy prof. Aleny Vlasákové, kde nyní studuje v magisterském programu. Již za studií se věnuje pravidelné koncertní činnosti, od roku 2005 má na kontě již téměř 200 koncertních vystoupení v České republice i v zahraničí. Na JAMU v Brně působil od roku 2007 jako studijní model klavírního oddělení a účastní se při svém studiu také masterclassů s dalšími významnými českými i zahraničními pianisty, např. Karlem Košárkem, Ivanem Klánským, Janem Jiraským, Jonathanem Anerem (Německo), Aleksandrou Radosavljevic (Bosna a Hercegovina), Jánisem Maleckis (Litva) a řadou dalších. V dubnu 2014 získal 2. cenu na 2. ročníku mezinárodní klavírní soutěže "Notes In Harmony" v italské Bettoně (prov. Perugia). V květnu 2014 získal 2. cenu na 16. ročníku mezinárodní hudební soutěže "EUTERPE", která se konala v Coratu (provincie Bari, Itálie). V červnu 2015 získal 3. cenu na 5. ročníku mezinárodní soutěže „Youth Academy Award“ v Římě. (red)

Poslat nový komentář