Den svatého Floriána oslavili hasiči hromadným odběrem krve

Den svatého Floriána oslavili hasiči hromadným odběrem krve
Foto HZS Olomouckého kraje

Na svatého Floriána každá kapka život dává. Pod tímto heslem se příslušníci HZS Olomouckého kraje vydali 4. května na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, kde podstoupili hromadný odběr krve, případně plazmy. Společně si tak připomněli den svatého Floriána, patrona hasičů.

Celkově se hromadného odběru zúčastnilo 21 příslušníků, z nichž je většina dlouhodobých a pravidelných dárců. Mezi nimi i zkušený olomoucký hasič Dalibor Joura, který patří mezi rekordmany našeho sboru a dnes oslavil svůj 240. odběr krve. Kromě zkušených dárců se ovšem podařilo přesvědčit i šest prvňáčků, jak familiárně říkají sestřičky těm, kteří darují životadárnou tekutinu poprvé. Tradice hromadných odběrů byla obnovena po více než dvou a půl letech, kdy tyto akce zastavila pandemie koronaviru.

Svatý Florián patří v Čechách mezi nejpopulárnější světce. Svatý Florián se pravděpodobně narodil roku 250 n. l. v Rakousku. Působil jako plukovník římského vojska v Cetii, poté jako správce římské provincie v Rakousku. Byl horlivým křesťanem, a tak za vlády císaře Diokleciána tajně pomáhal pronásledovaným křesťanům. V roce 304 našeho letopočtu byla jeho křesťanská víra odhalena a byl sesazen z funkce správce římské provincie. Císařský náměstek Aquilinus ho dal podle legendy opakovaně zbičovat a stahovat z kůže, ale Florián se i přesto odmítnul vzdát své křesťanské víry. Aquilinus ho tedy odsoudil k smrti.

Svatý Florián zemřel dne 4. května roku 304 našeho letopočtu poté, co byl svržen z mostu do řeky Enže s mlýnským kolem připevněným na krku. Bývá nejčastěji zobrazován jako římský voják s přilbou, mečem a korouhví, vylévající z vědra vodu na hořící dům a někdy i na hořící chrám.

Památka sv. Floriána je oslavována 4. května, je patronem všech hasičů, kominíků, hrnčířů, pekařů a zedníků proti požárům a vodě, a proto představoval v dřívějších dobách běžný a hojně užívaný námět pro výklenkové plastiky venkovských usedlostí, které měly ochraňovat dům. (red)          

Komentáře

Vážím si velmi záslužné práce hasičů,vlastně dělají práci všeho druhu,od likvidace pohrom přírodních,havárií na silnicích,pomoci u všeho.Můj táta byl u sboru léta v Trutnově a byl jsem na to patřičně hrd.No a jmenuji se po tátovi Florián.Sv.asi nejsem,ale můj syn je Jakub,takže je sv.dvakrát.Sv.Florián a sv.Jakub.

Poslat nový komentář