Simulovaná hromadná havárie vycvičila složky IZS

Simulovaná hromadná havárie vycvičila složky IZS

Koordinaci práce složek integrovaného záchranného systému (IZS) Olomouckého kraje prověřilo páteční taktické cvičení nazvané „Dálnice 2011.“ Rozsáhlá a unikátní záchranná akce, která proběhla jako simulovaná hromadná dopravní nehoda na dálnici, proběhla jako zásah naostro v prostoru prostějovského letiště.
Hasičský záchranný sbor (HZS) a sbory dobrovolných hasičů z Vrahovic, Domamyslic, Dubu nad Moravou a Tovačova s množstvím techniky pro vyprošťování zraněných z aut při hromadné havárii, likvidaci následků. Zdravotní záchranná služba zabezpečující poskytnutí první pomoci zraněným včetně rychlé pomoci vrtulníkem záchranné služby. Policie se speciální jednotkou, psychologem a mobilním komunikačním centrem, které zajišťuje a koordinuje pomoc do míst podle aktuální potřeby. Městská policie s psovody, celní správa a také vězeňská služba, která zajistila eskortu vězňů z havarovaného autobusu vězeňské služby – všechny tyto složky IZS se s přesnou koordinací zapojily v rámci třetího poplachového stupně IZS okamžitě po ohlášení havárie na linku 112 do záchranné akce. Pro taktické cvičení byl zvolen prostor prostějovského letiště, protože tak rozsáhlá akce by zablokovala dálnici na příliš dlouhou dobu.
Taktického cvičení IZS se zúčastnil mezi řadou představitelů kraje a města i hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, který při této příležitosti předal HZS do užívání nové hasičské vozidlo za bezmála 3 miliony korun. Účastníkem v rámci teoretické pomoci byl i poslanec Pavel Holík. „Jako dlouholetý ředitel záchranné služby vím, jak je taková příprava v reálu potřebná. Jsem stále členem přípravného štábu, takže jsem měl možnost se podílet na přípravě. A je to pro mě cenná zkušenost i z hlediska mé lékařské profese,“ vysoce ohodnotil realizaci společného taktického cvičení.
Do akce zasáhla také jednotka dobrovolných hasičů z Vrahovic. „Nikdy jsme se tak velkého cvičení nezúčastnili, i když občas pomáháme u dopravních nehod. Ale tak velká akce v reálu je něco úplně jiného. I když je to jen nácvik. Naše jednotka se podílela na vyprošťování dvou zraněných a potom jsme se podíleli na týlovém zabezpečení. Cvičení se ceníme velmi vysoko,“ konstatoval velitel vrahovické jednotky Miroslav Vantuch.
Taktického cvičení IZS „Dálnice 2011“ se zúčastnilo celkem 34 členů HZS se 17 speciálními vozidly, 20 dobrovolných hasičů, 10 členů zdravotní záchranné služby, čtyři desítky policistů, 6 strážníků, trojice příslušníků celní správy a 10 členů vězeňské služby. Realitu hromadné havárie navodilo 40 dobrovolníků-figurantů z řad studentů Střední zdravotnické školy a střední školy Trivis.

(jap)

Poslat nový komentář