Mikuláše mohou zájemci v Prostějově oslavit i darováním krve

Mikuláše mohou zájemci v Prostějově oslavit i darováním krve
ilustrační foto Nemocnice Prostějov

Krev je v řadě případů nezbytná k záchraně lidských životů, bohužel dárců krve je v České republice dlouhodobě nedostatek, a to zejména těch RH negativních. Nemocnice Prostějov proto nyní připravila speciální akci pro dárce krve spojenou s oslavami svátku svatého Mikuláše. Všichni dobrovolníci, kteří přijdou do Nemocnice Prostějov v úterý 5. prosince darovat krev, dostanou zdarma dárek od čerta či anděla.

„Motivů k darování krve může být celá řada, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo láska k druhým, která k nám dárce přivádí. Rozhodli jsme se proto využít příležitosti svátku svatého Mikuláše a pro dárce připravili ještě další odměny. Starší dárci krve odcházejí a mladí bohužel nepřicházejí. Každoročně přitom celorepublikově odejde zhruba deset procent dárců,“ prozrazuje Milena Lukešová, vedoucí lékařka transfúzní stanice Nemocnice Prostějov s tím, že kromě možnosti zachránit lidský život tentokrát nabídne transfúzní oddělení dárcům také malý dárek z rukou andílků či čertů.

Akce proběhne na Hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice Prostějov v úterý 5. prosince od 8.00 hodin. Přicházet na ni mohou jak pravidelní dárci, tak i prvodárci, kteří zatím ještě krev nedarovali.

„Zejména budeme rádi za všechny nové dárce, kteří přijdou darovat krev poprvé a rozšíří řady našich pravidelných dárců. Vítáni jsou ale samozřejmě i naši stávající dárci, kterých si velmi vážíme,“ doplňuje Lukešová.

Dárcem krve či krevních složek se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý odběr. (Zdroj Nemocnice Pv)

 

Poslat nový komentář