V Brně se konal Den pro Moravu

V Brně se konal Den pro Moravu
Foto MM
Další fotky: 
V Brně se konal Den pro Moravu

Pamětníci si možná vzpomenou, že naše město bylo kdysi součástí Jihomoravského kraje, jehož centrem bylo Brno. A právě zde se dne 19. září setkali moravské patriotky a patrioti a promoravští vlastenci na kulturně-historické slavnosti Den za Moravu. Jednalo se již o XV. ročník. Záštitu nad akcí převzali hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková.

Snahou pořadatelů ze spolku Moravská národní obec je poukázat na skutečnost, že také země Morava, ač byla proti zásadám demokracie, právního státu i slušnosti, zbavena svých odvěkých zemských práv a svobod, se může pyšnit jedinečnou a nezaměnitelnou kulturou, bohatou a slavnou historií a více než tisíciletými zemskými tradicemi. Zároveň ukazují veřejnosti, že Morava má za předpokladu své široké zemské samosprávy, díky svému potenciálu, také nadějnou budoucnost.

Úvodní část Dne za Moravu se odehrála v interiéru kostela sv. Tomáše. Během pietního aktu představitelé Moravské národní obce, předseda Jaroslav Krábek, v doprovodu 1. místopředsedkyně Lenky Holaňové a místopředsedy Vojtěcha Říhy položili v místě posledního odpočinku Jana Jindřicha Lucemburského symbolicky květiny v moravských žlutočervených barvách. Došlo na projev předsedy, který mimo jiné hovořil o úspěšných iniciativách a aktivitách Moravské národní obce.

Dalším řečnickým vystoupením byla upřímná výpověď velkého moravského patriota Jaromíra Břeně, který mimo jiné mluvil o víře, Moravě a moravské identitě. Slavnostní ráz podtrhl mužácký soubor Hútek z Bánova, který zazpíval moravskou hymnu „Moravo, Moravo“ a také další slavnostní píseň „Jsem Moravan“. Následoval slavnostní průvod historickým středem města se zastávkou u tzv. Staré radnice. Ozdobou průvodu byli již tradičně Moravští rytíři sv. Rostislava a Kolumbana a členové historického sdružení, které představuje granátnickou jednotku 1. Moravského pěšího pluku Kaiser.

Průvod došel na Náměstí Svobody. Zde bylo připraveno ozvučené, zastřešené pódium a také posezení pro účastníky Dne za Moravu a Slavností vína. Po úvodním představení spolku moderátorkou Karolínou Antlovou, své umění předvedly děti z národopisného souboru Líšňáček, které na pódiu zatančily několik tradičních tanců z moravské Hané. Součástí akce bylo i předání cen v anketě Osobnost Moravy. Po krátkém úvodu převzal unikátní skleněnou trofej za druhé místo v anketě, pan František Uher. Zároveň tento skvělý zpěvák, multiinstrumentalista, lidový vypravěč, moderátor a imitátor, obdržel v upomínku na svůj úspěch pamětní list. Vzápětí se tento rodák z Lanžhota ujal mikrofonu a nejen prostřednictvím svých písní o Moravě, ale také díky svému temperamentu a vtipnému mluvenému slovu výrazně pozvedl náladu účastníků slavnosti. Vítězem ankety Osobnost Moravy 2019, se stal Luděk Urbánek „Savana“. Tento populární moderátor, muzikant a organizátor kulturních a charitativních akcí pro veřejnost převzal hlavní cenu, tedy překrásnou skleněnou trofej s moravskou orlicí, květiny a pamětní list. V několika větách pak tento moravský patriot poděkoval svým fanouškům za podporu při hlasování.

Květiny a pamětní listy dále obdržely další nominované osobnosti. V závěru jsme si ještě vyslechli několik písní v podání sdružení Moravanek a Moravanů německého jazyka. Své zpěvácké umění ukázali členové souboru Hútek z Bánova a poslední slovo měl opět předseda Moravské národní obce, který zdůraznil některé historické skutečnosti. Například to, že za vlády římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského se z Brna a Moravy krátce vládlo celé Evropě. Zmíněna byla také připravovaná učebnice dějin Moravy.

Příští rok se opět této zajímavé akce účastníme a to možná ve větším počtu. (Text a foto MM)

Poslat nový komentář