Zemřel MUDr. Rajko Doleček. Král světa kalorií

Zemřel MUDr. Rajko Doleček. Král světa kalorií
Foto nadvaha.cz

Ve věku 92 let ve středu zemřel po krátké těžké nemoci propagátor zdravé výživy Rajko Doleček. Český lékař česko-srbského původu byl autorem více než 200 odborných publikací na téma zdravé výživy, endokrinologie, diabetologie i stárnutí.

Doleček se narodil v Praze, jeho matka byla bosenská Srbka, otec byl Čech. Studoval medicínu na univerzitě v Bělehradu, lékařská studia ale dokončil na Univerzitě Karlově v Praze. Lékařskou praxi zahájil v říjnu 1950 a jeho kariéra byla spjata s Fakultní nemocnicí Ostrava.

Především v 70. a 80. letech minulého století byl znám z televizních pořadů, jako byl například Nebezpečný svět kalorií. Léčil dokonce manželky tehdejších prominentních státníků a hvězdy populární scény.

Před několika lety jsem měla čest se s neuvěřitelně vitálním, energickým a vtipným mužem setkat. Vykládal mi mimo jiné, že on sám žádné kalorie nepočítá. Skvělá genetická výbava mu totiž nedovolovala ztloustnout, a tak si s klidem dopřával vepřovou se zelím i červené víno. Čest jeho památce. (ber)

 

Poslat nový komentář