Brány památek se otevřou dokořán. Od tohoto víkendu

Brány památek se otevřou dokořán. Od tohoto víkendu
ilustrační foto ber

Kino Metro, kryt civilní ochrany, radniční věž, interiéry radnice, Národní dům, kostel Povýšení sv. Kříže a Sladovna Castello. Všechny tato místa budou otevřena k prohlídkám veřejnosti. První prohlídky se konají už tento víkend. 

V sobotu 5. 9. 2020 se zájemcům otevře zákulisí kina Metro70. Budova kina je v kontextu kulturních stánků věnovaných filmu v Česku v mnoha směrech ojedinělá. Představuje kvalitní architekturu sklonku 60. let 20. století, v současné chvíli je jednou z 10 významných staveb Olomouckého kraje řešených v rámci projektu Národního památkového ústavu zaměřeného na moderní architekturu. Objekt realizovaný v letech 1965 - 1969 dle projektu brněnského architekta Zdeňka Michala je variací na jeho starší návrh kina Hvězda v Uherském Hradišti. Vedle toho, že se jedná o Prostějovanům dobře známé kino, je v budově umístěný i kryt civilní ochrany. V rámci prohlídky nahlédnete jak za plátno, tak zjistíte, že v kinosále se například nachází několik toalet. Prohlídka začíná v 10 hodin, je nutná rezervace na kino@metro70.cz.

O den později, v neděli 6. 9. 2020, se můžete projít krytem civilní ochrany na Husově náměstí. Ten dnes slouží jako záložní prostor pro civilní obyvatelstvo. Běžně se sem však nepodíváte. Následně se podíváme také do podzemního krytu školy na Husově náměstí. Prohlídka začíná rovněž v 10 hodin, sraz je u hřiště školy.

"Již v měsíci dubnu jsme pro vás otevření těchto zajímavých míst, a to v rámci akce Brány památek dokořán, měli připravené, bohužel, koronavirus tomu zabránil. Proto je oprašujeme a připravujeme otevření i jiných zajímavostí v rámci nadcházejících Dnů evropského dědictví. Věříme, že budete všemi zajímavostmi potěšeni", uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová. (red)

Poslat nový komentář