V sobotu jsem si dal jointa, v neděli večer mi drogu identifikovali. Jak dlouho droga působí?

V sobotu jsem si dal jointa, v neděli večer mi drogu identifikovali. Jak dlouho droga působí?
ilustrační foto

 

„V sobotu jsem si dal jointa, v neděli odpoledne mě zastavili jako řidiče policisté a drogu u mě identifikovali. Co mi hrozí? Jaké jsou vlastně limity, které nesmí být překročeny?“ S otázkami týkajícími se stále častějších policejních hlášení o řidičích, kteří za volant usedli s drogou v těle, jsme se obrátili na kompetentní orgány.

Protože o těchto případech informuje Policie ČR, redakce se obrátila tam. Na otázky, jak dlouho droga v těle působí, zda hrozí postih všem řidičům, u kterých kontrola její přítomnost prokáže a zda je nějak zohledněn její vliv na řízení, byla odpověď stručná. „Dotaz směřujte na zdravotní zařízení. Nejsme kompetentní na něj odpovídat,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková. Protože z osloveného zdravotnického zařízení, které v Prostějově testy provádí, dosud redakci nikdo neodpověděl, obrátili jsme se přímo na ministerstvo dopravy.

Jděte na krevní testy, doporučuje ministerstvo

„Limity pro návykové látky kromě alkoholu pro řidiče určuje nařízení vlády. Při dosažení stanoveného limitu v krevním vzorku se řidič bude považovat za ovlivněného drogami. Pokud chce prokázat, že tomu tak není, musí se podrobit vyšetření krve,“ odpověděl ředitel odboru legislativy ministerstva dopravy Martin Vavřina. Bližší informace o limitech naleznete v přiložené tabulce.

Délku pozitivity testu ovlivňuje řada faktorů. Testování řidičů, u nichž mají policisté podezření, že jsou ovlivněni návykovými látkami, probíhají ve dvou fázích. Policisté mají přístroje, které ze slin či potu dokážou určit přítomnost drog. Je to pouze indikační zkouška, která může říct, že řidič mohl požít nějakou drogu. Přesně stanovit, jak dlouho u člověka droga působí, je poměrně těžké. Záleží totiž na mnoha věcech. Mimo jiné třeba na kvalitě drogy, konstituci uživatele, jeho věku, pravidelnosti užívání. Podle jedné z odborných publikací Marilyna A. Huestise byl v krevní plazmě primární z metabolitů THC (THC-COOH) přítomen i po 168 hodinách. Výrobce přístroje Dräger, který používají policisté, uvádí, že pozitivní testy na THC jsou možné do 8 hodin od požití.

Postihy jsou tvrdé

Řízení pod vlivem drog, včetně marihuany, může být v závislosti na intenzitě intoxikace buď přestupkem, nebo trestným činem. „Za řízení pod vlivem drog hrozí podezřelému sankce do 50 tisíc korun, zákaz činnosti až na dva roky a ztráta 7 bodů. „Za odmítnutí vyšetření hrozí podezřelému sankce od 25 tisíc do 50 tisíc, zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let a ztráta 7 bodů,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík. (ber)

Poslat nový komentář