Během víkendu devět řidičů pod vlivem zakázaných látek!

Během víkendu devět řidičů pod vlivem zakázaných látek!
ilustrační foto PČR

Od pátku do neděle zjistili policisté na silnicích Prostějovska celkem devět řidičů pod vlivem zakázaných látek. Ve čtyřech případech se jednalo o ovlivnění alkoholem a ve zbývajících o ovlivnění jinými návykovými látkami.

U všech řidičů pod vlivem alkoholu policisté změřili hodnoty do jednoho promile. Nejvyšší hodnotu zjistili u třiatřicetiletého řidiče osobního automobilu typu Ford Focus. Tomu v neděli ve 14:00 hodin, při jízdě po dálnici D46 v úseku s nejvyšší povolenou rychlostí 110 km/h, naměřili rychlost jízdy 153 km/h. Při následné kontrole u něho změřili hodnotu 0,93 ‰ alkoholu v dechu. Muž se změřenou hodnotou souhlasil a uvedl, že během předchozího večera vypil pět jedenáctistupňových piv.

U pěti řidičů pod vlivem jiných návykových látek policisté při testech zjistili v jednom případě ovlivnění látkou cannabis a v jednom látkou amphetamin/metamphetamin. Ve dvou případech pak provedený test ukázal přítomnost látek amphetamin/metamphetamin i cannabis.

"Poslední podezřelou je sedmadvacetiletá řidička, kterou policisté kontrolovali v sobotu po desáté hodině dopoledne v obci Smržice. Při silniční kontrole vyšlo najevo, že nevlastní řidičské oprávnění. Po provedení dechové zkoušky na přítomnost alkoholu policisté ženu vyzvali i k podrobení se testu ke zjištění přítomnosti jiných návykových látek. Tuto zkoušku, stejně jako odborné lékařské vyšetření, však žena odmítla s odůvodněním, že ví, že by byla pozitivní na látku cannabis, protože krátce před jízdou „vykouřila 6 skleněnek s marihuanou“. Policisté dále zjistili, že se jedná o stejnou ženu, která měla pozitivní test na látky cannabis a amphetamin/metamphetamin již před 14 dny," popsal jeden z případů policejní mluvčí František Kořínek.

Všichni uvedení řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ty jim hrozí pokuty v rozmezí 2 500 až 20 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku. Dva řidiči pod vlivem jiných návykových látek, kteří odmítli odborné lékařské vyšetření ke zjištění ovlivnění, jsou podezřelí z přísněji postižitelného přestupku. "Za odmítnutí vyšetření jim totiž hrozí pokuta v rozmezí od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od jednoho roku do dvou let," vysvětlil mluvčí. (red)

 

Poslat nový komentář