Držovice čekají nové volby. Zastupitelé houfně rezignovali

Držovice čekají nové volby. Zastupitelé houfně rezignovali
ilustrační foto archiv ber

Od 31. srpna má zastupitelstvo Držovic pouhé čtyři členy. Podle Zákona o obcích Držovice čekají nové volby. Za dramatickým odchodem zastupitelů, s nimiž rezignovali i náhradníci z kandidátek, je podle nich dlouhodobá nespokojenost s prací starostky Blanky Kolečkářové. Ta rezignující obvinila ze zastavení chodu obce, který může trvat až 3 měsíce.

30. srpna jako první podal rezignaci na post zastupitele Lubomír Hrazdil a všichni náhradníci z kandidátky za SNK Hasiči, o den později Jakub Martinek za SNK Za Držovice I i všichni náhradníci z kandidátky a Jaroslav Studený za ODS včetně náhradníků. Tímto jim končí mandát zastupitele. „Celá věc bude následně oznámena Krajskému úřadu v Olomouci. Ministerstvo vnitra do 3 měsíců vyhlásí nové předčasné volby,“ upozornila na úřední vývěsce starostka. Obec se za této situace dostává do režimu § 90 zákona o obcích, což znamená, že ZO může zasedat, ale nemůže rozhodovat o záležitostech podle § 84 odst. 2 a § 85 zákona o obcích, s výjimkou přijímání rozpočtových opatření a stanovení pravidel rozpočtového provizoria. „To ve svých důsledcích znamená, že činnost zastupitelstva a v podstatě tím i celé obce vinou nesmyslných rezignací zastaví její chod na cca 3 měsíce.,“ napsala Kolečkářová.

Podle Jany K., dlouholeté obyvatelky obce, si starostka vedla jako malý Napoleon. „Všechno si dělá po svém, jakákoli domluva byla a je zbytečná, prostě nás nebrala na vědomí. Nedostavila se ani na jedno z jednání, která byla svolána, kde měla možnost své postoje obhájit,“ svěřila žena redakci.

Vyjádření Blanky Kolečkářové se získat nepodařilo. Vše, co ke kauze chce sdělit, uvedla na úřední desce. (ber)

Komentáře

Dovedu pochopit, že se paní starostka názorově nesešla se zástupci pravicové strany a s uskupením za Držovice, které je opoziční, ale že si nesedla se zástupci hasičů, kterým podpora obce náleží už pro jejich potřebnou činnost, tomu nerozumím, ale nejsem z Držovic a nevím, zda problémem nejsou spíše osobní než politické postoje

Poslat nový komentář