Jsem prostějovská patriotka, říká o sobě nová vedoucí DUHY Pavla Vašková

Jsem prostějovská patriotka, říká o sobě nová vedoucí DUHY Pavla Vašková
ilustrační foto

Novou šéfkou prostějovského Kulturního klubu Duha je Pavla Vašková. Sice, jak sama tvrdí, zatím na zkušební dobu, ale vzhledem k jejím zkušenostem a plánům je téměř jisto, že ve funkci zůstane. Požádali jsme ji o krátký rozhovor.

Můžete se představit?

Jsem vlastně taková prostějovská patriotka. Narodila jsem se zde a žiji tady celý život. Studovala jsem Gymnázium Jiřího Wolkera a následně Univerzitu Palackého v Olomouci. Mám tedy k Prostějovu velmi silný citový vztah a nikdy jsem neměla tendence se odsud kamkoliv přesouvat. V současné době žiji v Čelechovicíh na Hané, což je ovšem „za humny“.

Proč jste se do výběrového řízení na vedoucí Duhy přihlásila?

Kulturní dění v našem městě znám, troufám si říct, do detailu. Odmalička jsem se pohybovala mezi muzikanty i herci, kam mě přivedli moji rodiče, kteří byli sami velmi "kulturně činorodí". Vypěstovali tak ve mně lásku zejména k hudbě a divadlu. Sama spoustu let působím v prostějovských hudebních skupinách, ať už především jako zpěvačka nebo jako kytaristka či klávesistka. Vždy jsem chtěla v této oblasti pracovat a mít možnost sama kulturní život v našem městě podpořit. Do teď jsem také působila v místních novinách mimo jiné především jako redaktorka kulturního a společenského zpravodajství. Když se tedy naskytla možnost ucházet se o tuto pozici, rozhodnutí bylo jasné. V novinách jsem kulturní dění pozorovala a popisovala, tady mám možnost ho tvořit. To je pro mě velká výzva.

Co v současné době v Duze děláte?

Do svého nového zaměstnání jsem vpadla doslova po hlavě. Vzhledem k organizačním změnám ve vztahu k osamostatnění Kina Metra 70 se mnohé věci chvilku urovnávaly a bylo nutné v mnohém nastavit nový systém, ale myslím, že už je všechno rozumně zaběhnuté. V této chvíli se snažím především být u všech věcí, které se Duhy týkají, všechno si takzvaně osahat a zažít. Samozřejmě jsem velmi ráda, že můžu využít zkušeností mých kolegů a bývalé paní vedoucí Gregušové. Myslím ale, že jsem do chodu tohoto oddělení z velké části pronikla. Mým úkolem je všechny akce zejména „zúřadovat“, což přináší velké množství papírové agendy, čehož jsem se ze začátku trochu obávala, ale to bylo asi zbytečné. A zbývající část práce mi dělá jen radost - komunikace s umělci, tvorba programu, setkání jak s jubilanty, tak i s čerstvě narozenými dětmi, a mohla bych jmenovat daleko víc.    

Jaké máte s Duhou plány?

Především bych ráda řekla, že v této chvíli samozřejmě navazujeme na všechny akce, které zde dosud probíhaly, ať už se jedná o kinoklub, pořady pro děti či seniory. Současně jednám o několika komorních koncertech a pokračovat bude i divadelní kavárna. Tvoříme už také program Wolkrova Prostějova, Hanáckých slavností a Prostějovského léta a můžu slíbit, že to opět bude stát za to. Chtěla bych také touto cestou reagovat na článek, který vyšel v jednom novém místním periodiku a informoval o zrušení tradičních krajských folklórních přehlídek O hanáckyho kohóta a Roztančená scéna. Článek byl nepodložený, protože nikdy nebylo řečeno, že by se přehlídky měly rušit. A to se také nestane. V tuto chvíli uvažujeme naopak o určitých vylepšeních těchto akcí. Myslím si, že je potřeba za hanácký folklór bojovat a tradice nerušit, ale naopak zachovávat. Co nás aktuálně trošku tlačí, je propagace našich akcí. Je to dáno tím, že se prezentujeme v rámci stránek města, což je ale namístě, vzhledem k tomu, že nejsme samostatná příspěvková organizace, ale oddělení magistrátu. Často mě veřejnost upozorňuje na problém, že když nepočítají letáky či plakáty, nikde nelze najít program všech akcí Duhy pohromadě a na stránkách města je pro ně orientace problematická. Proto jsme aktuálně spustili novou facebookovou stránku, na které už by všichni zájemci měli najít všechno, co hledají, a ještě něco navíc v podobě reportáží z právě probíhajících akcí a odkazů na kapely i umělce, kteří u nás vystoupí. Jedná se také o samostatném webu, který by snad měl vzniknout v dohledné době.  

A něco trochu o Vás, jaké jsou Vaše koníčky a záliby?

Jak už jsem napsala, celý život se věnuji hudbě a zpěv je mým největším koníčkem, ale ráda chodím i do divadla, kina a mám ráda společnost. Když můžu, tak také vyrazím do přírody, od malička jezdím na vodu i na čundry. Téměř za domem mám Kosíř, kam často chodím na procházky se psem. Ráda taky podnikám výlety se svým čtyřletým synem Filipem a baví mě i sport, hlavně badminton a squash. (ber)

 

Poslat nový komentář