Klíšťata nezahálejí. Počasí jim přeje

Klíšťata nezahálejí. Počasí jim přeje
ilustrační foto pixabay.com

Dvanáct případů klíšťové encefalitidy evidují za červen hygienici v Olomouckém kraji. Nejvíce na Olomoucku a Prostějovsku. Lymskou boreliózou onemocnělo v kraji ve stejném měsíci 49 lidí.

Za prvních šest měsíců evidují hygienici v Olomouckém kraji celkem třináct případů klíšťové encefalitidy, čtyři z nich na Prostějovsku. Vloni to bylo osm, z toho v našem regionu pouze 1. Inkubační doba je u této nákazy do 21 dní. Vzhledem k příznivému počasí pro aktivitu klíšťat lze předpokládat, že se  ještě další případy objeví.

Na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov se s encefalitidou letos dosud léčilo patnáct lidí. „Prozatím byly průběhy onemocnění spíše středně těžké. V tuto chvíli máme hospitalizovány dva pacienty,“ uvedl primář infekčního oddělení Zdeněk Prokeš.

Klíšťata přenášejí kromě klíšťové encefalitidy také další onemocnění, nejčastěji lymskou boreliózu. V Olomouckém kraji je za prvních šest měsíců letošního roku evidováno 111 případů, vloni to bylo 151. Na Prostějovsku se s boreliózou v roce 2019 léčilo za první půlrok devětadvacet lidí, letos dvanáct, což je citelný pokles. (ber)

Poslat nový komentář