Evropská kosmická agentura hledá kosmonauty. Hlaste se!

Evropská kosmická agentura hledá kosmonauty. Hlaste se!
Ilustrační foto pixabay.com

Evropská kosmická agentura (ESA) připravuje výběrové řízení na pozice nových astronautů, hlásit se mohou i čeští kandidáti.

Výzva je otevřena občanům všech 22 členských států ESA včetně ČR a 2 asociovaných států (Slovinsko a Litva). Podmínkou je magisterský titul z vybraných oborů, tři roky pracovní zkušenosti po skončení magisterského studia, angličtina na úrovni C1, předložení lékařského osvědčení o zdravotním stavu na úrovni požadované u soukromého pilota (uchazeč ale nemusí být pilotem). Přihlášky bude možné podávat od 31. března do 28. května 2021, více informací uchazeči získají na webových stránkách ESA.

Dá se očekávat, že budou vybráni přibližně 4 stálí členové oddílu kosmonautů (tzv. kariérní kosmonauti) a cca dvacítka náhradníků (tzv. rezervistů). V dřívějších výběrových řízeních se ale počet uchazečů pohyboval v řádu tisíců.

Evropská kosmická agentura ale nehledá pouze kosmonauty. ESA chce v příštích 10 letech nabrat každý rok 100 nových zaměstnanců – průběžně tak budou vypisována výběrová řízení na stovky dalších míst pro inženýry, vědce, administrativní pracovníky a další související pozice. Vzhledem k tomu, že ESA preferuje poměrné zastoupení národností i mezi svými zaměstnanci, otevírají se tím dveře i pro české kandidáty. (ber)

Poslat nový komentář